Zoran Žmirić dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke!

Na naslovnoj fotografiji: Zoran Žmirić (autorica: Carmela Žmirić)

Književnik Zoran Žmirić dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke za iznimne umjetničke književne kvalitete koje obogaćuju kulturni život Rijeke i pronose ime grada diljem Europe!

U obrazloženju nagrade navode sljedeće: "Zoran Žmirić je pisac rijetko viđene energije, te nezaobilazno ime kad se pojam književnosti veže uz grad Rijeku. Snažno osjeća i razumije senzibilitet vremena i prostora u kojemu živi; stvara, a njegove ideje i izričaj kao i osvojene nagrade, potvrđuju suvremenost i aktualnost njegova rada. Rijetko viđena dugogodišnja posvećenost zaslužuje biti ovjerena priznanjem, u prvom redu kako bi se javnosti pokazalo da rad ljudi poput Zorana Žmirića ne prolazi neprimijećeno, te jednako značajno, da se priznanjem Grada Rijeke pošalje poruka javnosti kojoj Žmirićeva predanost može biti primjer, uzor i inspiracija."

Grad Rijeka svake godine dodjeljuje javna priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama radi odavanja priznanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled grada Rijeke iz područja gospodarstva, znanosti, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, sporta i tehničke kulture, zaštite okoliša te drugih javnih djelatnosti. Nagradu Grada Rijeke za životno djelo u 2023.  dobio je Ljubomir Španjol-Pandelo za izniman doprinos u razvitku grada Rijeke na području stanogradnje, gospodarstva i sporta. 

Gradski vijećnici odluku o dodjeli javnih priznanja donijeli su jednoglasno, a nagrada će biti uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 12. lipnja u povodu obilježavanja Dana grada Rijeke.

Čestitamo dobitnicama i dobitnicima!

"Hotel Wartburg", naslovnica; izvor: Fraktura