Žarko, razmazit ćeš dite! osvojio dvije nagrade na Animafestu!

Završio je Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2024., a jedan od pobjednika je hrvatsko-francuski film Žarko, razmazit ćeš dite!, u produkciji Prime Render Studija, Bagan Filmsa i 3D2D Animatora, s čak dvije nagrade! Žarko je proglašen najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma i najboljim filmom prema izboru publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma. Film su režirali kipar Milivoj Popović i slikar Veljko Popović, a scenarij napisali Veljko Popović i slikarica, karikaturistica i spisateljica Tisja Kljaković Braić na temelju hit-naslova autorice U malu je uša đava!

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Diana Cam Van Nguyen, João Gonzalez i Ivana Kvesić nagradu je popratio sljedećim obrazloženjem:

"Ovaj nas je film iznenadio toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi. Autori koriste različite tehnike animacije smjelo i inteligentno kako bi stvorili film originalnog i sirovog štiha."

Filmu pripada i financijska nagrada u iznosu od 1000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Podsjetimo, debitantska knjiga Tisje Kljaković Braić U malu je uša đava, zbirka priča o odrastanju u Splitu 80-ih, koji je još uvijek podsjećao na Smojin Split iz Veloga mista i na Fellinijev Mediteran, postala je jedan od najčitanijih naslova suvremene domaće književnosti, doživjela nekoliko izdanja nakladničke kuće Fraktura i kazališnu adaptaciju u HNK Split. Knjigu U malu je uša đava, kao i druge Tisjine naslove, možeš pronaći u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17, Zagreb) i u web-knjižari.

Čestitke!

"U malu je uša đava", naslovnica (izvor: Fraktura)
Veljko Popović i Žarko (izvor: privatna arhiva)