Žanrovska literatura se manje cijeni, ali ja obožavam SF

Iako je po struci matematičarka, a kruh zarađuje kao IT-stručnjakinja, osebujna Zvonka Obajdin najpoznatija je kao kantautorica odnosno predvodnica zagrebačkog benda Svemir. Bend je dobro poznat svim domaćim ljubiteljima alt country, americana i folk rock zvuka.

Osim što pjesme piše, Zvonka ih i čita. Tako je nastao i njezin drugi bend-projekt Sjeverozapad, koji je uglazbio ciklus pjesama pjesnika Stojana Vučićevića "Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961."

Moćne i proganjajuće Vučićevićeve pjesme Zvonku su dugo opsjedale i osjećala je silnu potrebu da im se posveti, da s njima nešto učini, da ih uvije u glazbeno ruho.
Koje su to druge pjesme i priče jednake snage, što Zvonka čita kada se želi nadahnuti, kada želi uživati u tekstu ili, jednostavno, kada se želi opustiti?

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Ne mogu se sjetiti baš prve, ali znam da sam kao dijete bila fascinirana Najljepšim pričama klasične starine Gustava Schwaba i da sam ih stalno i iznova čitala, i da mi godinama nisu dosadile.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Ne postoji samo jedna, ali postoji nekoliko koje mogu izdvojiti: McCarthyjeva Svi lijepi konjiInženjeri ljudskih duša Josefa ŠkvoreckogČitač tmine Phillipa K. DickaSva imena Josea SaramagaConradovo Srce tame.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Volim SF, i jedno sam ga vrijeme jako puno čitala. Inficirao me tata, čije sam Siriuse mažnjavala još ranih osamdesetih, u osnovnjaku. Nastavila sam u srednjoj gutati cyberpunk i autore poput Williama Gibsona, kasnije Mikea ResnickaConnie Willis… i ljubav prema SF-u je ostala do danas. Žanrovska literatura ponekad kao da se manje cijeni, pa ljudi znaju na SF gledati kao na neku manje vrijednu književnost, iako će rado pročitati trilogiju o potopu ili Sluškinjinu priču Margaret Atwood, što se potpuno uklapa u SF i sve ono zbog čega ga volim.

Što trenutačno čitate?

Probijam se kroz Vrijeme jednom mora stati Aldousa Huxleyja, ali nisam baš sigurna da ću ga završiti :D. Također sam taman krenula s Pessoaovom Knjigom nemira.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

Saramagovo Evanđenje po Isusu Kristu, iako nisam baš sigurna da bi se svima svidjela.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Možda već spomenuti Svi lijepi konji Cormaca McCarthyja: predivna, poetična, okrutna.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, posao, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Čitanje mi predstavlja odmor i odmak od svakodnevice, način da se isključim, i definitivno užitak.

Imate li najdraže Frakturino izdanje? 

Ovo pitanje bi zahtijevalo da skužim što sam uopće čitala od Frakturinih izdanja, pa evo prvo na koje sam naletjela: autobiografija Krešimira Blaževića (pokojnog frontmena benda Animatori) – Ostat ću mlad. Čak ju imam i doma, što je neobično, jer ja, bibliotekarkina kći, knjige nemam običaj kupovati kad ih mogu posuditi knjižnicama, ali ovu sam ipak kupila :)