Vraćanje klasicima uz Prima Levija, svestranog književnika iz Torina

Želite čitati Prima Levija, a ne znate odakle početi? Književnik Damir Karakaš Prirodopise izdvaja kao odličnu početnu točku za čitanje ovog talijanskog klasika. 

Prima Levija ponajviše pamtimo po svjedočanstvima i iskustvu Holokausta iz romana Zar je to čovjek. Tom je knjigom zakoračio u književnost davne 1947. Prijevodom zbirke Prirodopisi (Bodoni, 2023.) otkrivamo ga u novom svjetlu pričama o otuđenosti čovjeka i odnosu čovjeka i stroja.
U knjizi priča Prirodopisi susrećemo se sa strojevima budućnosti koje Levi sastavlja i rastavlja baš poput radioaparata u svojoj sobi. U pričama koje možete čitati redom ili napreskokce, Levi je znatiželjan i pedantan dok zalazi u žanr znanstvene fantastike. Prof. dr. sc. Iva Grgić Maroević na tribini Književne sudbine klasika karakterizira Levija kao optimista kojeg vedar duh napušta tek u posljednjoj objavljenoj knjizi Utopljenici i spašeni (Fraktura, 2017.).

Pogledaj i poslušaj na tribini više o njegovu pisanju i duhu u razgovoru Damira Karakaša, prevoditeljice zbirke Ive Grgić Maroević i urednice knjige Sanje Jovičić. Glumica i edukatorica Rea Bušić čitala je dijelove odabranih priča.