Veliki uspjeh američkog izdanja knjige "Me'med, crvena bandana i pahuljica" Semezdina Mehmedinovića

Američko izdanje književnog dragulja Me'med, crvena bandana i pahuljicaMy Heart izvanrednog bosanskog pjesnika i pisca Semezdina Mehmedinovića objavio je 9. ožujka Catapult, jedan od najpoznatijih nezavisnih nakladnika u SAD-u, u prelijepom prijevodu Celije Hawkesworth.

Me'med, crvena bandana i pahuljica nevjerojatno je topla i duboko poetična knjiga, potpuno lišena patetike dok ocrtava sve strune duboke obiteljske ljubavi. Također je roman koji bilježi trenutke iz autorova osobnog iskustva u znak borbe protiv zaborava, čitatelju nudeći jedinstvenu blizinu i bliskost s tekstom kao i sa samim sobom, porciju utjehe i sigurnosti, drago mjesto dubokog razumijevanja kamo će se uvijek moći vratiti. 

Kao što je napisao Aleksandar Hemon, "Mehmedinovićev jezik je jednostavan, no samo zato što je njegova vizija jasna; njegove su rečenice odlučne i mirne, kao da su uvjetovane unutarnjim mirom koji izrasta iz njegove neizbrisive vrludave svjetovnosti – u njemu se nalazi stabilno središte ljubavi, tako potrebno u svijetu koji je svojstveno nestabilan."

Knjiga je dostupna u svim američkim knjižarama, a o njoj je napisan već pozamašan broj književnih kritika. Literary Hub proglasio ju je jednom od najiščekivanijih knjiga godine, A Book Riot jednom od must-read knjiga prijevodne književnosti, a Refinery29 uvrstio na listu najboljih novih naslova godine. 

New York Times o ovoj neponovljivoj prozi piše: "Iako govori o tragediji, My Heart nikada nije deprimirajuća knjiga, djelomice zbog ljepote jezika – u izvanrednom prijevodu Celije Hawkesworth – a djelomice zbog svoje dubine i iskrenosti emocija, svoje inteligencije i velikodušnosti, preciznosti i originalnosti Mehmedinovićevih zapažanja."

Iz kritika izdvajamo: 

"Semezdin Mehmedinović opisuje kolaps svijeta s bolnom jasnoćom i preciznošću (…) izražava onu pronicljivu strast prema istini koja se može pronaći kod mladog Hemingwaya; Hemingway našeg vremena."
Paul Auster

"Inteligentna, iskrena i puna ljubavi, My Heart intimno je djelo autobiografske fikcije jednog od najvećih pisaca bivše Jugoslavije, o iskustvu koje su članovi njegove obitelji doživjeli kao izbjeglice iz rata u Bosni i Hercegovini. Bezvremenska priča o ljubavi, sjećanju i gipkosti ljudskog duha koju odlikuju 'sve vrline koje tražimo u prijatelju'." 
Etgar Keret

"Mehmedinovićeva poetska strana otkriva se u bolno lijepim slikama i ponavljajućim motivima. A on je također i iznimno dalekovidan promatrač Amerike… Duboko osoban i bridak pogled na sjećanje, usidren u pronicljivim opažanjima." 
Kirkus Reviews

Me'med, crvena bandana i pahuljica knjiga je koja osvaja ne samo kritiku već i najširu publiku. Objavljena u Frakturi 2017., doživjela je svoje treće izdanje u Hrvatskoj, čime se prometnula u svojevrsni longseller. Dosad je objavljena u Sloveniji, Italiji, Srbiji i SAD-u, a uskoro će biti izdana u Turskoj i Rumunjskoj.