U središtu interesa: Miroslav Krleža, "Hiljadudevetstošezdesete: fragmenti dnevnika"

Početak ljeta u Knjižari Fraktura obilježila je važna večer za hrvatsku kulturu i umjetnost – tribina U središtu interesa, promocija knjige Miroslava Krleže Hiljadudevetstošezdesete: fragmenti dnevnika. Priređena iz objavljenih fragmenata piščeva dnevnika, neobjavljene dnevničke građe iz rukopisne ostavštine te kontekstualnih predložaka, također većim dijelom preuzetih iz rukopisne ostavštine, knjiga je objavljena u izdanju nove nakladničke kuće Bodoni specijalizirane za klasike i suvremene klasike.

Istog dana u Knjižari izloženi su crteži Miroslava Krleže koje je nacrtao velikan slikarstva Josip Vaništa, a izložba se održava u suradnji sa Zakladom Josip Vaništa.

Hiljadudevetstošezdesete: fragmenti dnevnika prvo su cjelovitije izdanje Krležinih dnevničkih zapisa nakon piščeve smrti, a obuhvaćaju zapise koje je bard naše književnosti bilježio od konca pedesetih do ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada je i prestao pisati dnevnik. Ovaj neviđeni materijal iz ostavštine je priredio leksikograf i krležolog Vlaho Bogišić. U zapisima Krleža komentira sve važnije događaje i susrete iz tih godina, s posebnim naglaskom na Deklaraciji o hrvatskom jeziku, ali i mnoge osobe iz kulturnog i političkog života Zagreba i Jugoslavije. Ovih pomno priređenih i posloženih četiristo kartica materijala s instruktivnim i za razumijevanje konteksta važnim pogovorom bez sumnje je jedno najvažnijih izdanja koje izlazi neposredno nakon četrdesete godišnjice smrti Miroslava Krleže.

Promocija ovog jedinstvenog Krležina naslova održala se 7. 7. u 20 sati, a još posebnijom učinili su je gosti – leksikograf i krležolog Vlaho Bogišić i glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža Bruno Kragić. Razgovor je moderirao urednik Seid Serdarević.

Video Url