U povodu rezolucije o genocidu u Srebrenici – "Beara: dokumentarni roman o srebreničkom genocidu" Ivice Đikića

U povodu usvajanja rezolucije Opće skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici, kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje poricanje genocida te veličanje osuđenika za ratne zločine, podsjećamo na Bearu: dokumentarni roman o srebreničkom genocidu književnika i novinara Ivice Đikića, koji je početkom godine objavila nakladnička kuća Bodoni.

Roman o glavnom organizatoru masovnog ubojstva bošnjačkih muškaraca i dječaka, bivšem mornaričkom JNA oficiru Ljubiši Beari, uvjerljivo portretira lice iza jednog od najvećih ratnih zločina 20. stoljeća. Uz rekonstrukciju zbivanja u Srebrenici u srpnju 1995. godine, Ivica Đikić čitatelja vodi u njihovo stravično zakulisje: osmišljavanje i organizaciju genocida povjereno upravo Beari. Temeljen na obimnoj i provjerenoj literaturi te svjedočanstvima, strukturiran moćnim poglavljima čiju atmosferu grade Bearina raspoloženja, strahovi, traume i ambicije, ali i sudbine brojnih drugih, krvnika i žrtava, roman Ivice Đikića jedinstven je i vječito aktualan.

Riječima Teofila Pančića iz pogovora:

„Lako bi bilo reći da je Beara mučna knjiga, i baš zato se toga treba čuvati. Nije, naime, knjiga mučna; mučno je ono što ju je omogućilo, učinilo neophodnom. Brkanje ili zaboravljanje tih činjenica rađalo je, rađa i rađat će sve fašizme ovog svijeta.“

Danas ove riječi treba uzeti s posebnim uvažavanjem i oprezom.