U jeku kampanje "NeVidljive"... sjajna "Nevidljiva žena i druge priče"

Nevidljiva žena i druge priče spisateljice i novinarke Slavenke Drakulić, zbog velike teme, sjajnog stila i društvenokritičke oštrice, nezaobilazno je štivo svake posvećene čitateljice i čitatelja. Zbirka izvorno objavljena 2018. u Frakturi te u prijevodu na engleski Christine Pribichevich Zorić i Jacoba Ageeja 2022. pod naslovom Invisible Woman and Other Stories, danas posebno dobiva na važnosti zbog kampanje NeVidljive koju je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma, pokrenulo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Skupštine Grada Zagreba. Kampanja usmjerena na osvješćivanje i suzbijanje nasilja žena starije životne dobi predstavljena je danas u prostorijama gradske Zaklade "Zajednički put", Ulica kralja Zvonimira 17, a uključeni su i Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji Duga – Zagreb i druge ustanove Grada Zagreba.

Problemi koje ova kampanja stavlja u fokus ujedno su problemi koje tematizira zbirka Slavenke Drakulić, čiji je spomenuti prijevod nedavno objavljen u sklopu projekta FICE – Facing insecurities in Contemporary Europe Suočavanje s nesigurnostima suvremene Europe. Ovih šesnaest priča iz ženske perspektive problematizira proces starenja i stigmatizaciju koja ga prati. Ženski identitet kroz njihovu leću promatra se kao prostor krhkosti i preobrazbe, a posljednji stadij te promjene prepoznaje kao nestanak, nevidljivost u očima zapadnog društva.

Evo što je o zbirci napisao urednik Seid Serdarević:

"Slavenka Drakulić duboko emotivno, bez zadrške, pripovijeda o iskustvu raspada života u kojem stari ljudi postaju nevidljivi ne samo okolini i sustavu veći vlastitoj obitelji i prijateljima. Katarzična, oslobađajuća, Nevidljiva žena udara u pleksus suvremenog društva. Slavenka Drakulić literarno snažno u svakoj pojedinoj priči ulazi čitatelju pod kožu, tjerajući ga da zastane, da misli o sebi i drugima, da bude šokiran, da zaplače, da se prepusti i emocijama i raciju. Nevidljiva žena oslobađajuća je, duboko intimna knjiga koja dokazuje da samo literatura može izreći neizrecivo."

 U jeku ove hvalevrijedne kampanje podsjećamo na naslov koji nije samo važno, nego i nužno čitati i o njemu promišljati.