"Tata u pidžami" Svjetlana Junakovića - novo lice slikovnica

Dodjelu nagrade za najbolju slikovnicu Ovca u kutiji, smještene u blagdansko srce godine – prosinac – ove godine obilježila je i sjajna slikovnica Tata u pidžami nagrađivanog slikara i kipara te autora dječjih knjiga prevedenih na brojne jezike Svjetlana Junakovića. U svjetlu nagrade Ovca u kutiji važno je podsjetiti na ovu iznimnu knjigu koju je 2022. objavila nakladnička kuća Bodoni, specijalizirana za klasike, suvremene klasike i slikovnice.

Tata u pidžami privlači na prvi pogled dojmljivim rješenjem naslovnice – zanimljivim crtežom pastelnih boja i zaigranim, "neurednim" dizajnom slovā, ali pravi dobitak za čitatelja leži unutar korica.

"Tata u pidžami", naslovnica; izvor: Bodoni

Naime, knjiga tematizira depresiju, ali to čini pitkim, pročišćenim jezikom – čiji su stilski forte pripovjedna perspektiva djevojčice, rečenični puls i, često, humoran ton. Jedan od dragulja ove slikovnice svakako je i motiv prevelike pidžame – metafora bolesti koja pojedinca izdvaja i otuđuje od okoline. Priča koja čitatelja lako uvlači u svoj svijet tako je i poučno štivo čija vrijednost nadilazi okvire forme i žanra.

Napokon, Tata u pidžami razvija se na podlozi prekrasnih ilustracija koje zajedno s pričom čine slojevit, uvjerljiv i vizualno zadivljujuć univerzum koji svakako treba istražiti!