Svevremenska priča o mladosti - Snježana Banović: "Kronika sretnih trenutaka"

Na naslovnoj fotografiji: "Kronika sretnih trenutaka" (izvor: Fraktura)

Pamtite li s nostalgijom Kulušić i Jabuku, zagrebački Duhanski put? Ili ste ih upoznali prateći junake humoristične TV serije Crno-bijeli svijet? Bez obzira na odgovor, nova knjiga spisateljice, redateljice i teatrologinje Snježane Banović Kronika sretnih trenutaka provest će vas ulicama Zagreba mitskih osamdesetih godina kao nikada dosad.

Autorica knjige uspjela je zabilježiti ne samo svoju, nego i mladost jednog društva – obilježenu krahom rigidnog socijalizma i tehnološkim napretkom, naelektriziranu zvukom gitara i natopljenu duhanskim dimom. Napisana pitkim i nježnim, a moćnim jezikom, Kronika sretnih trenutaka svjedoči o povijesnim trenucima koje su stvarali velikani domaće kulturne scene – Goran Bregović, Slavenka Drakulić i Stipe Šuvar, ali i malim trenucima koje kriju prve ljubavi, druženja i ideali.

Novi naslov Snježane Banović daje maestralan uvid u povijest Zagreba i kulture osamdesetih, ispisujući svevremensku priču o mladosti.

“Snježana Banović pokazuje da i sjećanja mogu biti akribična! Nevjerojatno je njezino pasionantno poslagivanje detalja koje bi malotko tako točno zapazio, uz pomnju da činjenice, pune boja i mirisa, ne zatrpaju uvid u ono po čemu su uopće bile moguće. Ovo je knjiga o nastojanjima jedne generacije da se više kulturno, nego politički, rodi.” — Slobodan Šnajder

"Kronika sretnih trenutaka", naslovnica (izvor: Fraktura)