"Sva naša tijela" Georgija Gospodinova - knjiga sjećanja i itinerar života

Na naslovnoj fotografiji: Georgi Gospodinov; autorica: Dafinka Stoilova

Sva naša tijela, zbirka kratkih, ili ultrakratkih, priča Georgija Gospodinova, nedavno je objavljena u sklopu projekta FICE – Facing insecurities in Contemporary Europe Suočavanje s nesigurnostima suvremene Europe, u sjajnom prijevodu Ksenije Banović. Riječ je o iznimno dobro koncipiranoj i strukturiranoj zbirci koja se kroz sto tri priče ispostavlja kao svojevrsna knjiga sjećanja, ili specifični itinerar života koji je uvijek, dakako, itinerar životā: brojnih, lažnih i pravih, zamišljenih i krvavih od dodira stvarnosti. Sva naša tijela tako su svi naši životi, proživljeni u svim zamislivim dimenzijama, u kojoj se sjećanje na davnu ljubav uvezuje s malom filozofijom kuhanja juhe, a ona pak s nacrtom apokalipse. Strukturno, riječ je o zbirci krhotina – epizoda i ideja, koncepata, velikih ploha i finih detalja običnog života. Ujedno, kao što je i naznačeno, zbirka je to o sjećanju – njegovoj građi i krhkosti – a u jednoj priči Georgija Gospodinova sjajno ga utjelovljuje vilin konjic istkan na tapiseriji nekog povijesnog dvorca. Knjiga Sva naša tijela, zbog svoje tematske gustoće, ostvaruje brojne spone s idejom projekta FICE – Facing insecurities in Contemporary Europe Suočavanje s nesigurnostima suvremene Europe, a kao osnovnu ipak valja izdvojiti pitanje identiteta suvremenog čovjeka.

"Samo je prolazno vječno", stoji u uvodu kratke priče "Prolazno" – a to je ujedno bojazan, uvjerenje, ali i misaono i literarno dostignuće ove zbirke.

Knjiga Sva naša tijela objavljena je u sklopu projekta Facing Insecurities in Contemporary Europe sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa. 

"Sva naša tijela", naslovnica; izvor: Fraktura