Sjajan "W" Igora Štiksa objavljen na ukrajinskom jeziku!

Na naslovnoj fotografiji: W, naslovnica, izvor: Fraktura; Igor Štiks, autor fotografije: Deni Kukura

Roman W Igora Štiksa objavljen je 2019. godine u izdanju nakladničke kuće Fraktura, preveden na engleski jezik 2021. u sklopu projekta Suočavanje s nesigurnostima suvremene Europe / Facing Insecurities in Contemporary Europe, a sada će ga, u izdanju nakladničke kuće KNIGI XXI, i prijevodu Natalije Horoz, upoznati i ukrajinska publika!

"W", naslovnica ukrajinskog izdanja; izdavač: KNIGI XXI

Posljednji, četvrti po redu roman Igora Štiksa donosi priču o ljubavi i identitetu na napetoj pozornici dvadesetog stoljeća, ali i propituje velike filozofske i političke ideje. Lijevi intelektualac Igor Štiks i aktivistica Tessa Simon – protagonisti ove intrigantne proze – postat će jedan od pamtljivijih tandema suvremene europske književnosti, a njihova potraga spirala misterija i nevjerojatnih otkrića.

Kao što o djelu W piše Semezdin Mehmedinović, riječ je "i o trileru i o filozofskoj diskusiji koja se bavi europskom ljevicom od druge polovice 20. stoljeća. Štiks govori o napuštenim idejama koje bi mogle biti važne danas. Ovu knjigu je napisao veliki prozni stilist i filozof aktivist koji neodoljivo podsjeća na mladog Johna Bergera i koji postavlja pitanje: kako promijeniti svijet. Važan roman", zaključuje Mehmedinović.

"W", naslovnica; izvor: Fraktura

Podsjetimo, osim u Ukrajini, W je objavljen u još četiri zemlje – Bugarskoj (Iztok-Zapad Publishing), Makedoniji (Antolog), Sloveniji (Mladinska knjiga) i Srbiji (Kontrast); prodana su prava za objavljivanje u Albaniji/Kosovu i Rumunjskoj, a u planu je i prodaja prava za njemačko tržište.

Englesko izdanje romana W omogućila je jedna od najboljih prevoditeljica južnoslavenskih književnosti  Ellen Elias-Bursać, a uredila ga je Drenka Willen, legendarna urednica našeg podrijetla iz čuvene newyorške kuće Harcourt Brace Jovanovich koja je u svojoj karijeri američkom tržištu otkrila djela Umberta EcaItala CalvinaGüntera Grassa i Danila Kiša. Roman W predstavljen je i na Sajmu knjiga u Londonu te na Frankfurtskom sajmu knjiga.

"W", naslovnica; izvor: Fraktura

Veselimo se novom izdanju ovog sjajnog romana!