Sjajan roman "W" Igora Štiksa na svjetskom tržištu!

Naslovnica romana "W"; izvor: Fraktura

Roman W Igora Štiksa, izvorno objavljen 2019., upravo je izišao iz tiska na engleskom jeziku u sklopu projekta Suočavanje s nesigurnostima suvremene Europe / Facing Insecurities in Contemporary Europe. Misija projekta je objavljivanje visokokvalitetnih suvremenih književnih djela europskih autora koji dolaze iz različitih kulturnih i jezičnih miljea, i to s ciljem stjecanja nove publike, učvršćivanja odnosa s već postojećim čitateljstvom, povećanja europske kulturne i književne raznolikosti te razvoja i jačanja književnih veza između Hrvatske i ostalih sedam zemalja sudionica projekta, uz promicanje tolerancije i europskih vrijednosti.

Roman W ne samo da je prevela jedna od najboljih prevoditeljica južnoslavenskih književnosti Ellen Elias-Bursać, već ga je potom uredila Drenka Willen, legendarna urednica našeg podrijetla iz čuvene newyorške kuće Harcourt Brace Jovanovich koja je u svojoj karijeri američkom tržištu otkrila djela Umberta Eca, Itala Calvina, Güntera Grassa i Danila Kiša.

Uzbudljiv roman W tako će odsad moći upoznati i inozemna publika jer će, osim u hrvatske, biti distribuiran u određeni broj engleskih i irskih knjižara. Osim toga, prava za objavljivanje romana W već su otkupile sljedeće nakladničke kuće - bugarski Iztok-Zapad Publishing, srpski Kontrast, kosovska Bard Book, slovenska Mladinska knjiga, makedonski Antolog i ukrajinski Books XXI, a Fraktura intenzivno radi na plasiranju romana na američko i britansko tržište te ugovaranju prodaje prava za druge zemlje Europe i svijeta.

Posljednji roman Igora Štiksa donosi priču o ljubavi i identitetu na napetoj pozornici dvadesetog stoljeća, s filozofskim podtekstom koji je danas rezonantniji nego ikad. Lijevi intelektualac Igor Štiks i aktivistica Tessa Simon – protagonisti ove intrigantne proze – postat će jedan od pamtljivijih tandema suvremene europske književnosti, a njihova potraga spirala misterija i nevjerojatnih otkrića.

Kao što o djelu W piše Semezdin Mehmedinović, riječ je "i o trileru i o filozofskoj diskusiji koja se bavi europskom ljevicom od druge polovice 20. stoljeća. Štiks govori o napuštenim idejama koje bi mogle biti važne danas. Ovu knjigu je napisao veliki prozni stilist i filozof aktivist koji neodoljivo podsjeća na mladog Johna Bergera i koji postavlja pitanje: kako promijeniti svijet. Važan roman", zaključuje Mehmedinović.

Englesko izdanje romana W najavljuje i druge sjajne prijevode – Viljevo Luke Bekavca i Nevidljivu ženu i druge priče Slavenke Drakulić – s ciljem promocije i popularizacije domaće književnosti na svjetskom tržištu. U tom smislu riječ je o iznimno važnom prevoditeljskom i izdavačkom odnosno književnom događaju.

O autoru:

Igor Štiks (Sarajevo, 1977.) pisac je i sveučilišni profesor. Objavio je nagrađivane romane Dvorac u Romagni (2000.) i Elijahova stolica (2006.), koji su do danas prevedeni na petnaest jezika, a 2017. i roman Rezalište.
U beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstava Elijahova stolica, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio njegov prvi dramski tekst Brašno u venama, koji je na međunarodnom festivalu MESS i na Festivalu kazališta BiH dobio nagradu za najbolji tekst; isti je redatelj 2017. na scenu postavio i dramu Zrenjanin.
Londonski Bloomsbury objavio je 2015. njegovu studiju Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship koju je pod naslovom Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj: jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država objavila Fraktura (2016.).
S Jo Shaw uredio je zbornike Citizenship after Yugoslavia (Routledge, 2012.) i Citizenship Rights (Ashgate, 2013.). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej Pravo na pobunu (Fraktura, 2010.) i uredio zbornik Dobro došli u pustinju postsocijalizma (englesko izdanje Verso, 2015.; Fraktura, 2015.).
Nedavno je fondacija Rosa Luxemburg za Jugoistočnu Europu objavila knjige The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures (zajedno s Krunoslavom Stojakovićem, 2021.) i Aktivistička estetika (2021.). U Frakturi mu je objavljena i knjiga pjesama Povijest poplave (2008.).
Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umjetnosti i književnosti.

Knjiga W objavljena je u sklopu projekta Facing Insecurities in Contemporary Europe sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.