"Shuggie Bain" prodan u milijun primjeraka u Ujedinjenom Kraljevstvu!

Maestralni roman Shuggie Bain škotsko-američkog pisca Douglasa Stuarta koji je autoru 2020. donio i Bookera, jednu od najvažnijih svjetskih književnih nagrada, dobio je novo priznanje. O njegovoj širokoj popularnosti kod publike svjedoči podatak da je nedavno dosegnuo milijun prodanih primjeraka u Ujedinjenom Kraljevstvu!

Ovim je postignućem roman, objavljen prije dvije godine, postao i najprodavaniji naslov ugledne nakladničke kuće Picador!

"Zadivljeni smo takvim postignućem i priznanjem koje je Douglas stekao u krajoliku suvremene engleske književnosti", rekli su u autorovoj agenciji.

O romanu:

Shuggie Bain nezaboravan je i potresan roman o ljubavi, nasilju, siromaštvu, ali i o nastojanju da se u svijetu koji nije naklonjen drugačijem i nježnom postojanju pronađe vlastito mjesto. Borba dječaka Shuggieja da preživi vlastito djetinjstvo osamdesetih u Glasgowu, koji se tada bori s nestajanjem industrije, velika je priča našeg vremena o izumiranju radničke klase, ali i razarajuća priča o odnosu Shuggieja i njegove majke Agnes, alkoholičarke koja svoje nepripadanje ovom svijetu utapa ne samo u sve težim pijanstvima već i u nerijetkim pokušajima samoubojstva.

Velika književnost ona je koja nas može promijeniti, koja će dugo ostati s nama. Izvanredan Shuggie Bain jedan je od velikih romana našeg vremena; on zahvaća mnogo, od borbe za vlastitu seksualnost i s njom pa do propitivanja klase i bezuvjetne ljubavi. I koliko god nas boljelo dok ga čitamo, iz njega ćemo izaći lakši, veći i bolji. Douglas Stuart napisao je nevjerojatnu knjigu o vlastitom životu ne pišući autofikciju; pred nama je zaista kompleksan roman koji nećemo moći ispustiti iz ruku i s čijim ćemo likovima živjeti još dugo nakon što ga zaklopimo.