Projekt Growing Together predstavlja pet zanimljivih naslova!

Projekt Growing Together osmišljen je s ciljem boljeg – održivijeg, inkluzivnijeg i samosvjesnijeg europskog društva, a to planira postići nizom različitih aktivnosti. Nakladnička kuća Fraktura će, između ostaloga, u sklopu projekta prevesti, objaviti i distribuirati dvadeset i šest knjiga, obogatiti vegetaciju Republike Hrvatske sadnjom 10.000 stabala te organizirati radionice za poticanje čitanja za odgajanike iz Centra za pružanje usluga socijalne skrbi Dugave. U 2022. godini već su objavljene tri izvrsne knjige – Godišnji banket bratovštine grobara Mathiasa Énarda u prijevodu Ivane Šojat, Opečeni vatrom Jaumea Cabréa, koji je preveo Boris Dumančić, i Neovisnost Javiera Cercasa za čiji je prijevod zaslužna Silvana Roglić.

Novu književnu godinu pak otvorili smo s pet sjajnih naslova – Nas tri  Shide Bazyar u prijevodu Snježane Božin, Euforija: roman o Sylviji Plath Elin Cullhed koji je na hrvatski prevela Lana Momirski, Panterin sjaj Krisztine Tóth čiji je prijevod osigurala Xenia Detoni, Snoviđenje svijeta Wernera Herzoga u prijevodu Milana Soklića te Uspon Stefana Hertmansa koji će domaća publika otkriti u prijevodu Romane Perečinec.

Roman Nas tri njemačke autorice Shide Bazyar autentična je priča o ženskom prijateljstvu: malim trenucima i velikim izazovima koji će pokazati koliko je ono zapravo jako! Od prvih mladenačkih iskustava pa do tihog rata koji na svojoj koži uvijek osjeti manjina – Saya, Kasih i Hani postale su nerazdvojne prijateljice, čuvarice i sestre po oružju. Ipak, požar u kojem stradava više stanara jedne zgrade stavit će na kušnju njihovo dugogodišnje prijateljstvo…

Naslov Nas tri posveta je kultnom romanu Tri ratna druga njemačkog autora Ericha Marije Remarquea, objavljenom 1936., jer – kao i on, portretira jedan nesvakidašnji zločin, ali i jedno posebno prijateljstvo. Isto tako, ovo je roman koji propituje goruće probleme suvremenog društva: ksenofobiju, mizoginiju i sve veću popularnost krajnje desnice.

Kritika je ovaj naslov već proglasila jednom od najboljih i najvažnijih knjiga napisanih na njemačkom jeziku, a zbog sjajnog stila i velike teme –  specifičnog iskustva Drugoga – mogao bi vas podsjetiti na djela Bernardine Evaristo i Zadie Smith.

"Nas tri", naslovnica; izvor: Fraktura

Sylvia Plath, jedna od najvećih pjesničkih i popkulturnih ikona 20. stoljeća, dobila je novi portret aktualnim romanom Elin CullhedEuforija: roman o Sylviji Plath. Ovaj hvaljeni naslov zaslužio je i Nagradu August, najprestižnije švedsko književno priznanje.

Euforija uspijeva u onome u čemu su iznevjerile brojne druge knjige i prikazi: približiti Sylviju Plath u njezinoj duhovnoj veličini; njezinoj snazi i ranjivosti. Autorica kultnih naslova poput Stakleno zvono i Lady Lazarus bila je ujedno supruga i majka koja je društvene uloge, često i kroz svoj rad, duboko promišljala.

Iako pisan u prvom licu, pa tako i vrlo osoban, djelo Elin Cullhed implicira zajedničko žensko iskustvo, podižući lik Sylvije Plath u simbol svakodnevne borbe žena za ostvarenje svoje kreativnosti.

Osim društvene i narativne vrijednosti, riječ je i o snažnom poetskom tekstu, fikciji koju uvid i glas Elin Cullhed čine jedinstvenom posvetom liku i djelu Sylvije Plath.

"Euforija", naslovnica; izvor: Fraktura

Jedna od najcjenjenijih mađarskih pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica Krisztina Tóth domaćoj publici predstavlja se zbirkom priča Panterin sjaj. Dašak poezije i žalac crnog humora – tako bismo otprilike mogli opisati ovu fantastičnu prozu.

Panterin sjaj povest će vas s onu strane svakodnevice: do svake neizgovorene riječi, svake skrivene misli ili pogleda. Susret s drugim – na ulici, u pošti ili kod frizera – pokazat će se, uvijek je susret s nama samima.

Čitajući Krisztinu Tóth novim očima gledamo ista lica: krhku umirovljenicu koja napada strankinju, radišnu tetu koja ima problem s Romima, ljubaznog taksista koji ne može smisliti sve te imigrante i beskućnike. Drugim riječima, ova zbirka maestralno portretira naličje društva kojeg vrlo često nismo svjesni.

"Panterin sjaj", naslovnica; izvor: Fraktura

Ako ste se zaželjeli poetike kultnog filmskog redatelja Wernera Herzoga, uživat ćete u njegovoj novoj knjizi nakon punog desetljeća, i prvom romanu  –   Snoviđenje svijeta. Fascinantna priča o japanskom časniku Hiroou Onodi, koji je skoro 30 godina vodio imaginarni rat u prašumi, Herzoga je fascinirala još prije dvadesetak godina.

Werner Herzog upoznao je Onodu u Japanu te je, zapanjen njegovom prošlošću, Onodinu borbu naposljetku pretočio u roman. U njemu pratimo kako – godinama nakon kapitulacije Japana 1945. – nastaje jedan imaginarni svijet, u kojem neprijatelji više nisu protivničke trupe, već nemilosrdna priroda i unutarnji demoni Hirooa Onode. Prizori divljine i ekscentrična priroda japanskog časnika zasigurno će vas podsjetiti na filmske klasike Wernera Herzoga – Fitzcarraldo i Aguirre, gnjev Božji – ali i na nevjerojatne dosege ljudske samoće i ustrajnosti.

"Snoviđenje svijeta", naslovnica; izvor: Fraktura

Posljednji roman objavljen u sklopu projekta Growing Together je Uspon Stefana Hertmansa. Autor popularnih naslova Obraćenica i Slikar i rat i u novom romanu poigrao se žanrovima, a u središte priče stavio jednu misterioznu kuću.

Kada pripovjedač u romanu otkrije da je u njegovom domu nekoć živio zloglasni časnik SS-a Willem Verhulst, poznati prostor postat će pozornica mračnog dijela povijesti, ali i svakodnevice njezinih protagonista. Tako će se, na etažama ove kuće, u njezinim sobama i prolazima, rasplitati priča o Willemu Verhulstu – njegovoj političkoj karijeri, tajnama, ali i velikoj ljubavi supruge, produhovljene Mientje.

Uspon je dojmljivi prozor u povijest, spoj fikcije i fakcije koji ćete čitati s užitkom, pronalazeći, kao i u svakoj dobroj književnosti, nevjerojatne zaplete i obrate života.

"Uspon", naslovnica; izvor: Fraktura

Pronađite ove sjajne knjige i pratite i dalje aktivnosti projekta Growing Together!