Priznanje "Krunoslav Sukić" KNJIGA DESETLJEĆA za "Rat i mit" Dejana Jovića

Priznanjem "Krunoslav Sukić" KNJIGA DESETLJEĆA 2010./2020. nagrađen je Dejan Jović za knjigu Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj (Fraktura, 2017.).
Odbor Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" ističe izuzetan doprinos Jovićeve knjige kritici i razumijevanju razloga koji i danas onemogućavaju istinsko suočavanje s prošlošću. Knjiga Rat i mit postavlja na činjenicama utemeljenu protutežu dominantnim narativima, koja znanstvenoj i zainteresiranoj javnosti, ali i širem društvu, omogućuje uvide u potpuniju sliku naše nedavne prošlosti. Na taj način otvara i perspektive za život u društvu koje ne dijeli na "nas" i na "druge".
Ovo priznanje namijenjeno je knjigama, objavljenima u Republici Hrvatskoj ili u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana, koje se ističu svojim doprinosom stvaranju ozračja boljeg razumijevanja i motivacije za mirotvorstvo, nenasilno djelovanje, zaštitu i promociju ljudskih prava i razvoj civilnoga društva.

Svečana online dodjela Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" 2020. održat će se 11. prosinca u 18 sati u HNK-u Osijek prijenosom uživo na https://www.facebook.com/MirovnaNagrada.KrunoslavSukic.

Nagrada i priznanja "Krunoslav Sukić" namijenjeni su pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj, odnosno za učinke djelovanja u Hrvatskoj. Ovogodišnji dobitnici su: Nagrada – Dana Budisavljević, Danka Derifaj i Lejla Šehić Relić; Priznanje – Ekumenska inicijativa žena Omiš, Inicijativa "Jedni za druge" i Mario Kožić i Ivo Šegota; Posebno priznanje – Ajna Jusić; Priznanje Knjiga desetljeća – Dejan Jović za Rat i mit –  Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj i Igor Čoko i Slaven Rašković za Živjeti u Limbu – knjiga ožiljaka; Priznanje Mirotvorna škola – OŠ I. B. Mažuranić Ogulin i OŠ Vladimir Nazor Potpićan.