Predstavljen je "Growing Together" - projekt za bolje i zelenije društvo!

Fraktura i Boranka sade 10.000 stabala na opožarenim područjima Dalmacije!

Nakladnička kuća Fraktura, uz svoju osnovnu djelatnost – objavljivanje i promociju najbolje svjetske i domaće književnosti – nastoji biti aktivno uključena u sve tokove suvremenog društva, prepoznavati njegove izazove i probleme te nuditi rješenja.

Kao odgovor na goruće potrebe društva i apel za njegovo poboljšanje osmislili smo projekt Growing Together čiji su ciljevi:

 obogaćivanje književne ponude na godišnjoj razini

 podupiranje zelenih inicijativa

 uključivanje ranjivih skupina u kulturnu interakciju

 proširivanje distribucijskog lanca na tržišta engleskoga govornog područja.

Projekt je osmišljen uzimajući u obzir temeljne vrijednosti suvremenog europskog društva – solidarnost, inkluzivnost, kritičku i ekološku svijest, ali i aktualne društvene konflikte i krize.

"Growing Together" - projekt za bolje i zelenije društvo

Trajanje projekta predviđeno je od travnja 2022. do prosinca 2024. godine, a u tom periodu provest će se niz različitih aktivnosti, između ostalog, prevest će se, objaviti i distribuirati dvadeset šest knjiga:

  dvadeset jedna knjiga s trinaest europskih jezika na hrvatski, a pet knjiga s hrvatskog na engleski jezik

 provest će se niz promotivnih aktivnosti kroz digitalne i tradicionalne kanale, uzimajući u obzir navike i sklonosti pojedinih ciljanih skupina.

 zatim, organizirat će se radionice za poticanje čitanja za učenice iz Centra za pružanje usluga u zajednici Dugave 

Jedan od prvih pothvata projekta Growing Together – koji podrazumijeva suradnju s ekološkom inicijativom Boranka je sadnja stabala – Fraktura planira učiniti vegetaciju Republike Hrvatske bujnijom i ljepšom, i to sadnjom 10.000 stabala na opožarenim područjima Dalmacije.

"Growing Together" - projekt za bolje i zelenije društvo

U sadnji se koriste isključivo autohtone bjelogorične i crnogorične vrste, a u sklopu kampanje, od izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izrađene su bojice – tzv. Boralice koje možete pronaći u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17, Zagreb).

Projekt pošumljavanja provodi se u suradnji s Hrvatskim šumama koje osiguravaju pripremu terena i sadnog materijala te pružaju stručnu pomoć i nadzor u akcijama sadnje.

Prva sadnja održat će se 8. 10. na lokaciji Zvjezdano selo Mosor u poslijepodnevnim satima (13 – 16 sati) te vas ovom prilikom pozivamo da se pridružite i sudjelujete u borbi za bolje i zelenije društvo!

Growing Together u brojevima:

 10.000 posađenih stabala (na opožarenim područjima Dalmacije)

 26 objavljenih knjiga

 21 knjiga prevedena s europskih jezika na hrvatski

 5 knjiga prevedenih s hrvatskog na engleski jezik

 14 knjiga pročitanih na radionici za poticanje čitanja sa srednjoškolkama