Otvaranje Festivala svjetske književnosti 2022. / Razotkrivanje: Olja Savičević - Ivančević

Nedjelja, 4. 9., 20 sati, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
vodi Maša Kolanović


Jedna od naših najprevođenijih pjesnikinja i spisateljica, autorica kultnog romana Adio kauboju i romana Pjevač u noći, premijerno će na Festivalu predstaviti svoj novi roman Ljeta s Marijom. Roman u sto godina, od početka 1920-ih pa do naših dana, kroz sudbine žena iz jedne obitelji koje sve veže ime Marija u raznim oblicima – Mare, Marijola, Maša, Mara... – u nizu epizoda, prije svega ljeti, pred nama kao u kaleidoskopu otvara slike povijesti i promjena, prvih menstruacija, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, obiteljskih okupljanja, radosti, tragedija, putovanja, nerazumijevanja…

Ova velika ženska povijest naših obitelji pokazuje snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, promjene koje se u dalmatinskom gradiću događaju i koje su moguće, dolaske i odlaske, brakove i prevare, ali nadasve ljubav koja se kroz generacije žena koje u obitelj dolaze da bi u njoj ostale grana i raste poput nepokorenog stabla bugenvilije uz obiteljsku kuću u dalmatinskom gradiću. Razgovor će moderirati Maša Kolanović.

Nakon sjajne književne tribine u prostorima HDLU očekuje nas likovna poslastica - izložba crteža i slika Umjetnici i književnost s otvaranjem u 21 sat!