Olja Savičević Ivančević dobitnica regionalne nagrade Štefica Cvek!

Frakturina autorica, nagrađivana pjesnikinja i prozaistica Olja Savičević Ivančević jedna je od dobitnica regionalne nagrade Štefica Cvek za roman Ljeta s Marijom!

Nagrada Štefica Cvek ustanovljena je kao regionalno priznanje udruženja Pobunjene čitateljke, a zamišljena je kao rezultat istraživanja regionalne književne produkcije i presjek preporuka knjiga od 130 kulturnih radnica i radnika iz zemalja s BHSC govornog područja – spisateljica i pisaca, kritičara/ki, novinara/ki. Ove godine nominirana je 131 knjiga, a u drugom krugu žiri su činile književne kritičarke i Pobunjene čitateljke Gracija Atanasovska, Ivana Dražić i Maja Abadžija.

Uz Ljeta s Marijom, među ovogodišnjim dobitnicima su sljedeći naslovi: Vodena tijela Ane Avramovske (Паблишер, 2022.), Mirovanje Dunje Matić (V.B.Z., 2022.), A htela sam Maje Solar (Enklava, 2022.), Reci vatra Selme Asotić (Buybook, 2022.), Noćni autobus Stefana Alijevića (Или-Или, 2022.) i Gracija od čempresa Želimira Periša (OceanMore, 2022.).

Evo što je žiri rekao o Oljinom romanu:

"Ljeta s Marijom feministički je roman u punom smislu riječi te mnoge čitateljice vjerovatno uopšte ne iznenađuje činjenica da se našao u ovogodišnjem Štefičinom izboru. U središtu je romana odnos majki i kćeri, dakle fokus je na ženskim pričama i sudbinama, na ženskom rodoslovu i povesti, neretko izbrisanoj i nevažnoj u odnosu na onu „veliku“ i „važnu“, mušku povest. Zbog iznimno bitnih tema koje su, istaknimo i to, tretirane s mnogo nežnosti, humora i empatije, ovaj smo roman beziznenađenja, ali s ponosom uvrstile u ovogodišnji izbor."

Čestitke dobitnicama i dobitnicima!

"Ljeta s Marijom", naslovnica; izvor: Fraktura