Okrugli stol: Julia Cimafiejeva i Alhierd Bacharevič

8.9., 12 sati, Knjižara Fraktura
moderira Siarhej Šupa
live na fsk.hr, 24sata.hr, express.24sata.hr

Каkо početi razgovor o književnosti o kojoj hrvatski čitatelj ne zna gotovo ništa? Do sada s bjeloruskog na hrvatski nije bila prevedena nijedna knjiga. Hrvatski čitatelj ne poznaje ni Maksima Hareckoga, ni Vasilja Bikava ni Vladimira Karatkeviča. Ovdje se zna o piscima iz Azije, Afrike, a da ne spominjemo Latinsku Ameriku, ali nažalost gotovo ništa o literaturi istočnoeuropskog naroda koji ne živi tako daleko odavde...

Prošlog ljeta, nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, započela je revolucija koja traje i danas. Kakvu su ulogu književnost i pisci odigrali u toj revoluciji? O tome će najbolje govoriti sudionici tih događaja – pjesnikinja i prevoditeljica Julia Cimafiejeva i prozaist, pjesnik i prevoditelj Alhierd Bacharevič. Krajem studenoga 2020. oni su – poput stotina drugih kulturnih osoba, poput tisuća drugih Bjelorusa – bili prisiljeni emigrirati pod pritiskom nasilja vlasti.

Bjeloruska revolucija još nije završena, u uvjetima terora prešla je u dugu pasivnu fazu. Što književnost može učiniti u takvim uvjetima? Kako se percepcija Bjelorusije i njezine književnosti promijenila nakon kolovoza 2020.? Prošla godina je dala odgovore na ova pitanja. Jedan od glavnih zaključaka – književnost, kreativnost ne može postojati bez slobode, pa stoga u ratu za slobodu književnost ne može izostati.

Konteksti bjeloruske književnosti značajno su se proširili tijekom posljednjih godinu dana. Prvo sudjelovanje bjeloruskih autora na književnom festivalu u Hrvatskoj otvara joj nove putove.

Razgovor s dvoje iznimnih i nagrađivanih autora vodi Sirahiej Šupa, prevoditelj južnoslavenskih književnosti na bjeloruski i sam angažirani intelektualac.

---

Tribina će se održati u Knjižari Fraktura uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a broj posjetitelja bit će ograničen na 20 ljudi u Knjižari i 15 na terasi ispred nje, stoga vas molimo da se što prije prijavite na [email protected]. Za ulazak na programe obavezna je COVID potvrda, ili potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci uz 1 dozu cjepiva, ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata), ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati).