Monika Herceg dobitnica nagrade za najbolju priču Večernjeg lista!

Na naslovnoj fotografiji: Monika Herceg; autorica Sandra Šimunović/PIXSELL

Ovogodišnja dobitnica nagrade za najbolju kratku priču Večernjeg lista Frakturina je autorica i urednica Monika Herceg!

Monika Herceg autorica je nagrađivane zbirke poezije Početne koordinate (SKUD Ivan Goran Kovačić, 2018.; Fraktura, 2021.) te zbirki Lovostaj (Jesenski i Turk, 2019.) i Vrijeme prije jezika (Fraktura, 2020.), kao i zbirke drama Ubij se, tata (Fraktura, 2022.).

Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natječaju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017., nagradu Lapis Histriae 2019. i prvu nagradu na natječaju Biber 2019. za najbolju priču.

Članica je uredništva časopisa Poezija Hrvatskog društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci te urednica u nakladničkoj kući Fraktura.

Žiri u sastavu Helena Sablić Tomić, književna teoretičarka, kritičarka i autorica, ujedno predsjednica žirija, Tomislav Sabljak, književnik i prevoditelj, osnivač Večernjakova natječaja, Milena Zajović, urednica rubrike Kultura Večernjeg lista, Seid Serdarević, nakladnik i glavni urednik Frakture, i Denis Derk, književni kritičar Večernjeg lista, odabrao je tri najbolje priče – "Noge iz praktičnih razloga pošteđene" Monike Herceg, "Fikcija" Ivane Bodrožić i "Kako je djed prodao kuću" Sare Kopeczky Bajić.

Prvonagrađenu priču, koju možete pročitati na stranicama Večernjeg lista, žiri je nagradio jer "potresno i emotivno opisuje problematiku protjerivanja izbjeglica na hrvatskim granicama".

Nagrada Večernjeg lista Ranko Marinković dodjeljuje se od 1966., a ove godine na natječaj je prijavljeno 630 kratkih priča.

Čestitamo dobitnicama!