Moja godina čitanja: Dubravko Ivaniš

O tome što je, koliko i kako čitao u 2021. porazgovarali smo i s Dubravkom Ivanišem. Najpoznatiji kao frontmen legendarnih Pips, Chips & Videoclips, Ivaniš je u tekućoj godini objavio i svoj literarni prvijenac 45 iako će žestoko osporavati tvrdnju da je zbog toga postao pisac. 

No, čitatelj i dalje jest. Evo malog uvida u njegov čitateljski svijet.

Često slušamo o tome kako se u Hrvatskoj malo čita i kako tek 45 posto Hrvata godišnje pročita najmanje jednu knjigu. Koliko ste vi knjiga pročitali u ovoj 2021. i jeste li, zbog zatvaranja i usporavanja svijeta uzrokovanog koronavirusom, čitali više ili manje nego inače?

Čitav mi je period koronavirusa u priličnom kaosu, gotovo magnovenju. Manje sam se bavio muzikom i dosta sam čitao. Pet, šest, sedam, osam knjiga? Neke nisam dovršio.

Nije sve u kvantiteti, i kvaliteta je važna – kako biste generalno ocijenili svoju 2021. kad je čitanje u pitanju? 

Kao prosječnu godinu, možda zato što sam stari namćor. Ipak, tko zna, knjigama treba da nam "sjednu", možda i promijenim mišljenje.

Koja je knjiga vrhunac vaše čitateljske 2021. i zašto?

Malo me tlače ti vrhunci, pitam se jel nešto sa mnom nije u redu ako ne doživljavam spermoskoke, nevažno jel o knjigama ili bilo čemu drugome riječ? Kad se o tuđim djelima radi, ona kod mene imaju privilegiju da budu samo okej, svojima ne popuštam ni malo.

Jeste li u ovoj godini pročitali neki stari naslov, neku knjigu koju ste dugo planirali, a tek sad je došla na red ili pak neku koju dobro poznajete i odavno volite, ali sada se vrijeme učinilo baš prikladnim za nju?

Bowiejevu biografiju. Stalno sam u njoj pokušavao pronaći Bowieja, nije to lako u biografijama, ispada da su one taoci biografa.

Što ste u 2021. naučili iz knjiga koje ste pročitali, čime ste se oduševili, kamo otputovali, u što se zaljubili?

Ima ta How to write one song, knjiga Jeffa Tweedyja, konkretni napuci o pisanju pjesama. Naučio me nekim malim tajnama, bolje rečeno ohrabrio pokojom songwriterskom tehnikom, pokušavam ih primjenjivati, zanimljive su. Zapravo, najviše naučimo iz onoga što već duboko negdje u sebi znamo. Recimo, da se ne treba kloniti objavljivanja svojih ne tako sjajnih pjesama. Lako je to reći, ali malo teže napraviti. Važno je, prevažno, znati završiti i osvijestiti da nisi uvijek top, ali samo nas završavanje katapultira dalje, kako god, da se ne vrtimo u krug.

Nije rijetko čuti kako se u Hrvatskoj najmanje čitaju – domaći autori. Jeste li pročitali koju knjigu domaćih autora i koju biste istaknuli kao najdražu?

Dobar je novi Karakaš, Okretište je majstorski napisano.

Jeste li u 2021. pročitali koju Frakturinu knjigu i koja vas se najviše dojmila?

Što čini jabuku Amosa Oza, Blizinu svega Ante Zlatka Stolice i Bizarne pripovijesti Olge Tokarczuk. Amos nudi sjajne odgovore o pisanju u svojim razgovorima, al ja sam loš učenik – slabo pamtim i uvijek lupam po svome.