Miljenku Jergoviću počasna nagrada Udruge austrijskih nakladnika i knjižāra za tolerantnost u mišljenju i djelovanju

Fotografija autora: Anto Magzan

Predsjednik Udruge austrijskih nakladnika i knjižāra Benedikt Föger 6. rujna 2022. objavio je da je ovogodišnji dobitnik počasne nagrade Udruge austrijskih nakladnika i knjižāra za tolerantnost u mišljenju i djelovanju Miljenko Jergović.

Počasna nagrada najviše je priznanje austrijskih nakladnika i knjižāra što se od 1990. godine dodjeljuje osobama koje su se svojim djelom i angažmanom posebice zalagale za tolerantnost prema susjedima, pripadnicima drugih jezičnih i kulturnih zajednica i na taj način dale važan doprinos suživotu u Europi. Nagradu u iznosu od 10.000 eura uručuje središnja Udruga austrijskih nakladnika i knjižāra (HVB). Predsjednik HVB-a Benedikt Föger i Walter Grond, umjetnički voditelj Europskih dana književnosti, ovom su prigodom čestitali autoru Miljenku Jergoviću na tom priznanju.

"Središnja Udruga austrijskih nakladnika i knjižāra ove godine počasnu nagradu Austrijskih nakladnika za tolerantnost u mišljenju i djelovanju dodjeljuje Miljenku Jergoviću, koji se u svojim nagrađivanim novinskim tekstovima i esejima ne ustručava staviti prst u rane europskog društva i povijesti. U svojoj prozi svjesno se suprotstavlja svim političkim utjecajima i ne dopušta da ga se instrumentalizira za bilo koji oblik nacionalizma. Na taj se način opire svim pokušajima zaborava povijesti. Miljenko Jergović je polemičan humanist i precizan kroničar konfliktnih društvenih silnica. On je u najpozitivnijem smislu riječi europski pripovjedač, koji se – sasvim u duhu ove nagrade – neumorno zalaže za tolerantnost, otvorenost i mir", obrazložio je Benedikt Föger odluku žirija. 

Nagrada se dodjeljuje od 1990. godine, a dosadašnji su dobitnici: Milo Dor, Viktor Frankl, Inge Merkel, kardinal Franz König, Gerhard Roth, Simon Wiesenthal, Hugo Portisch, H. C. Artmann, Christine Nöstlinger, sir Peter Ustinov, Josef Haslinger, Karl-Markus Gauß, Ilse Aichinger, Konrad Paul Liessmann, Erich Hackl, Barbara Frischmuth, Klaus Wagenbach, Martin Pollack, Paul Lendvai, Erika Pluhar, Armin Thurnher, Alfred Komarek, Brigitte Hammann, Barbara Coudenhove-Kalergi, Bischof Erwin Kräutler, Doron Rabinovici, Elif Shafak, Ilija Trojanow, Francesca Melandri, A. L. Kennedy i Navid Kermani.

Svečana dodjela nagrade Miljenku Jergoviću održat će se tijekom Europskih dana književnosti 20. studenoga u 11 sati u Krems-Steinu na Dunavu.