Miljenku Jergoviću dodijeljena Književna nagrada Andrićevih dana!

Na naslovnoj fotografiji: Miljenko Jergović (autor: Ivan Posavac); Trojica za Kartal, naslovnica (izvor: Bodoni)

Nagrađivani književnik, novinar i kolumnist Miljenko Jergović dobitnik je Književne nagrade Andrićevih dana i to za zbirku priča Trojica za Kartal podnaslovljenu Sarajevski Marlboro remastered (Bodoni, 2022.).

Dodjela nagrada održala se 9. studenog u Travniku u sklopu kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2023“, a uz Miljenka Jergovića, u finalu su bili Frakturina autorica Magdalena Blažević s romanom U kasno ljeto (Fraktura, 2022.) i Edin Urjan Kukavica s naslovom Sakupljač slova (Planjax Komerc, 2022.).

Podsjetimo, Nagrada se dodjeljuje za književno djelo prvi put objavljeno u prethodnoj godini na području Bosne i Hercegovine i u zemljama bosanskohercegovačke dijaspore na jednom od jezika naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, čiji su autori državljani Bosne i Hercegovine, kao i građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

O knjizi:

“Kako iznova napisati Sarajevski Marlboro, i je li to moguće, je li izvedivo i racionalno da pisac to pokuša još jednom učiniti? Odgovori na ova pitanja trebali bi biti negativni, no ako je pisac dovoljno hrabar i dovoljno drzak, dovoljno imaginativan, onda će taj eksperiment pokušati uraditi, a sve to Miljenko Jergović upravo je učinio novom zbirkom Trojica za Kartal, podnaslovljenom Sarajevski Marlboro remastered.
Ove nove priče nisu ni lice ni naličje onih prethodnih, već su iznova ispripovijedane sudbine drugih ljudi koji s onima iz prve knjige dijele nemogućnost bježanja, užase i ljepote stradanja, besudbinstvo ukucano u genetski kod svakog pojedinca iz toga još tada jednoga od posljednjih gradova u kojem su ravnopravno i bez straha živjele tri vjere. Sarajevski Marlboro i Trojica za Kartal moguća su čitanja tih sudbina, no ta čitanja, bez obzira na to čitali ove knjige u paru ili svaku pojedinačno, pokazuju da je i danas kao i onomad pred nama autor snažne empatije koji ulazi pod kožu svojim likovima i od njihovih želja, nadanja, strahova gradi punokrvne osobnosti kojima vjerujemo i s kojima se možemo poistovjetiti, iako ne bismo bili u njihovoj koži i proživljavali što oni žive – ali upravo u tome jesu snaga i moć književnosti.” – Seid Serdarević

Čestitke dobitniku!