Miljenko Jergović dobitnik Nagrade Latisana per il Nord-est!

Međunarodna nagrada Latisana per il Nord-Est koja se dodjeljuje od 1994. u organizaciji Knjižnice Latisana i nakladničke kuće Bottega Errante ove godine odlazi u ruke Miljenka Jergovića!

Autor je nagradu dobio za djelo Nezemaljski izraz njegovih ruku (Fraktura, 2017., u talijanskom izdanju L’Attentato), a prilikom dodjele u Latisani zahvalio je prevoditeljici Ljiljani Avirović i urednici nakladničke kuće Nutrimenti te istaknuo da je nagrađena knjiga – "o početku Prvog svjetskog rata" aktualna i danas. 

Predsjednica žirija Cristina Benussi objasnila je kako "Jergovićev roman govori o sarajevskom ubojstvu 1914., ne toliko kao povijesnoj rekonstrukciji događaja koji je pokrenuo Prvi svjetski rat koliko kroz oči, sumnje i strepnje običnih ljudi". Istaknula je i da "Jergović upotrebljava mnoštvo narativnih registara sposobnih, počevši od prošlosti, predstaviti aporije, sudbine i tjeskobe našeg doba".

Nagrada Latisana per il Nord-est daje glas najboljoj književnoj produkciji pograničnog područja Triveneta i susjednih zemalja, a prošle godine osvojila ju je Frakturina autorica Lana Bastašić za roman Uhvati zeca.