Miljenko Jergović dobitnik Književne nagrade Fric!

Na naslovnoj fotografiji: Miljenko Jergović (autor: Ivan Posavec) i "Trojica za Kartal", naslovnica (izvor: Bodoni)

Ovogodišnji dobitnik Književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze je nagrađivani književnik, novinar i kolumnist Miljenko Jergović, i to za zbirku priča Trojica za Kartal podnaslovljenu Sarajevski Marlboro remastered (Bodoni, 2022.).

Žiri u sastavu Jagna Pogačnik, Predsjednica žirija Nagrade i kritičarka, Dragomira Majhen, molekularna biologinja, Dubravka Vrgoč, dramaturginja, Čedo Prodanović, odvjetnik, Tomislav Brlek, književni teoretičar, i Igor Vikić, urednik kulture u Expressu, proglasilo je pobjednika na današnjoj dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a nagrada, osim iznosa od 10.000 eura, koji osigurava sponzor Barcaffe, uključuje skulpturu žiroskopa!

Iz obrazloženja žirija izdvajamo sljedeće:

Trojica za Kartal Miljenka Jergovića remasteriraju kultni Sarajevski Marlboro i kada bi knjige mogle govoriti kao njihovi pisci vjerojatno bi to izgledalo ovako – ta knjiga sam ja, kao što sam i ona knjiga bila ja! Iako ćemo zajednički identitet dviju knjiga prepoznati isprva samo po njihovoj strukturi, broju priča i naslovima poglavlja, njihova je genetska veza, bez obzira što pripovijedaju o drugim ljudima i drugim događajima, iznimno jaka. (...)

Priče iz zbirke polaze od grada kao školjke uspomena koja se rastvara pred svjedocima - čitateljima, i čuva priče o korijenima pripovjedačeva identiteta i o tome kako su ljudski životi kraći od treptaja oka, o zvukovima Sepetarevca od kojih svaki ima svoju emociju i danima kakvih ima u Sarajevu i nigdje više u svijetu. Jergovićeva Trojica za Kartal iskazuju vjeru u književnost kao izravan govor o zbilji, premda s jasnom sviješću kako literarizacija podrazumijeva i otklon od onoga kako se doista dogodilo i određeni stupanj transformacije. Po njima ćemo, tim malim pričama, biti sigurni da smo nešto doživjeli, piše na jednom mjestu, čime se, između ostaloga, književnosti, pripovijedanju i priči daje ona uloga u odnosu na zbilju kakvu uistinu i zaslužuju.

Podsjetimo, finalistice odnosno finalisti Književne nagrade Fric bili su i Magdalena Blažević s romanom U kasno ljeto (Fraktura, 2022.), Martina Vidaić s romanom Stjenice (Naklada Ljevak), Namik Kabil s romanom Yesterday (Buybook), Đorđe Matić s romanom Niotkuda s ljubavlju (Naklada Ljevak) i Dalibor Šimpraga s romanom Izvještaj o generaciji (Durieux).

Čestitamo dobitniku te finalisticama i finalistima!

"Trojica za Kartal", naslovnica; izvor: Bodoni