Mia Couto dobitnik nagrade Jan Michalski 2020.

Mozambički pisac Mia Couto, čiji je roman Lavičina ispovijed u prijevodu Deana Trdaka s portugalskog upravo objavljen u izdanju Frakture, dobitnik je međunarodne književne nagrade Jan Michalski 2020. za trilogiju As Areias do Imperador (Carev pijesak) koju čine romani Mulheres de cinza (2015.), A espada e a azagaia (2016.) i O bebedor de horizontes (2018.).

U obrazloženju nagrade žiri je istaknuo "vrsnoću njegova pisanja koje suptilno isprepleće usmenu predaju i književno pripovijedanje, pisma, priče, bajke, snove i vjerovanja koji predstavljaju bit povijesne stvarnosti Mozambika na kraju 19. stoljeća, u vrijeme portugalske kolonizacije. Autor iznimno vješto i s velikom empatijom portretira likove suočene s nečovječnosti rata koji hrabrost i nadahnuće crpe iz bujne afričke prirode."

U ovogodišnjem žiriju nagrade Jan Michalski bili su Jul (Julien Berjeaut), Siri Hustvedt, Benoît Duteurtre, Andreï Kourkov, Alicia Giménez Bartlett i Tomasz Różycki, a nagrađenom Miji Coutu pripast će 50.000 švicarskih franaka i dvije statue nigerijskog umjetnika Alimija Adewalea.

Među dosadašnjim su dobitnicima nagrade i Zeruya Shalev, Olga Tokarczuk, Georgi Gospodinov, György Dragomán i Aleksandar Hemon.