Marija Andrijašević dobitnica književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman!

Dobitnica književne nagrade tportala Marija Andrijašević

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Marija Andrijašević dobitnica je 15. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman – ove godine to je sjajna Zemlja bez sutona!

Marija Andrijašević (Split, 1984.) objavila je zbirku pjesama davide, svašta su mi radili nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007., a pjesme su joj otad prevedene na nekoliko stranih jezika i uvrštene u domaće antologije poput I u nebo i u niks (2010.) Hrvatska mlada lirika (2014.). Usto, Marija je objavljivala intervjue na Voxfeminae.net.

Dodjela nagrade održala se u zagrebačkom kafiću Velvet, a žiri su činili prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, ujedno predsjednica žirija, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te kroatistica Andrea Milanko. Osim novčane nagrade i skulpture pobjednički roman dobit će svoje audioizdanje na platformi Book&zvook.

Prenosimo dio obrazloženja žirija:

"Roman prvijenac Marije Andrijašević književno je iznenađenje koje se po gustoći stila i cizeliranoj rečenici te strpljivoj gradnji teksta ne samo izdvaja u lanjskoj hrvatskoj romanesknoj produkciji nego svojega poetičkog srodnika ima tek u Desničinim 'Proljećima Ivana Galeba' (1957.). Riječ je o romanu koji je pisan na pozadini tradicije velikih pripovjedača koji su Dalmatinskoj zagori dali prozni oblik, poput Šimunovića, spomenutog Desnice, Božića i Raosa, portretirajući isti patrijarhalni ambijent, njegovu zagušujuću atmosferu i klanovsko obrušavanje na pojedinca ako se po kakvoj crti ne uklapa u zakone kolektiva, s tom razlikom što je autorica osmislila i na svim razinama – pripovjednoj, aktancijalnoj, simboličkoj, stilskoj – ostvarila dojmljiv ženski lik, dajući mu glas da čitatelja vodi kroz emocionalno uvjerljivu i životnu priču o odnosu između kćeri i oca.

(...)

Ovo je priča i o svima nama, ali i o onome što ne osvjetljujemo ni intimno, ni politički, ni etički; zemlja bez sutona, tek djelomično osvijetljena Sunčevom svjetlošću, ona je koja ne daje odgovore, ali pruža dovoljno svjetla da ih sami potražimo."

Ostatak obrazloženja pročitajte na web stranici tportala.

Uz Mariju, u finalu ovogodišnje nagrade bili su Marinko Koščec (Sami), Đorđe Matić (Niotkuda s ljubavlju), Sandra Antolić (Svojevrsna) i Nora Verde (Moja dota).

Čestitamo dobitnici, finalisticama i finalistima!