Ludwig Bauer dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski!

Na naslovnoj fotografiji: Ludwig Bauer; autor: Anto Magzan

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski je nagrađivani hrvatsko-njemački pisac, Frakturin autor Ludwig Bauer!

Prevoditelj, urednik i autor brojnih cijenjenih romana – među ostalim, Šoferā i Reprize, Nagradu Gjalski osvojio je za roman Dvostruki život Eve Braun u kojem se, kao što navode u obrazloženju, pripovijeda o tome kakvu ulogu igraju velike ideje u životu maloga čovjeka, i što se događa onda kad on te ideje prigrli i počne ih shvaćati kao vlastitu sudbinu.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Julijana Matanović (predsjednica), Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Zoran Ferić izdvojilo je i sljedeće:

U nagrađenom romanu Dvostruki život Eve Braun pripovijeda se o sudbini nekolicine osoba povezanih obiteljskim i ljubavnim sponama, osoba koje posve različito reagiraju na burne političke i društvene promjene u drugoj polovici XX. stoljeća, i to ovdje, u našim krajevima. (...)

Ali, možda je još važniji način na koji je cijela stvar ispričana, jer Bauer ima oštro oko za detalj, za tipičnu crtu jednoga vremena i jednoga društvenog ambijenta, te on svome čitatelju nudi slike koje će ovaj lako prepoznati kao dio vlastitoga iskustva. Osobito to vrijedi onda kad te sličice imaju naglašenu jezičnu dimenziju: nitko do sada nije tako sjajno reproducirao praznoslovlje socijalističkih političkih govora, niti je itko tako plastično dočarao mistiku samoupravnih mehanizama odlučivanja, kao što je to učinio ovaj pisac, osobito u vezi sa svojim likom po imenu Bojan Braun.

Ludwig Bauer dosad je objavio sljedeće romane: Trag u travi, 1984., Trik, 1985., Dokaz da je zemlja okrugla, 1987., Biserje za Karolinu, 1997., Partitura za čarobnu frulu, 1999., Prevođenje lirske poezije – Romanetto Buffo, 2002., Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat, 2003., Kratka kronika porodice Weber, 1990., Zapisi i vremena Nikice Slavića, 2007., Patnje Antonije Brabec, 2008., Zavičaj, zaborav, 2010., Karusel, 2011., Toranj kiselih jabuka, 2013., Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek, 2015., Šoferi, 2017., Muškarac u žutom kaputu, 2018., Repriza, 2020. te Dvostruki život Eve Braun, 2022.

Dodjela nagrade održat će se u subotu 29. listopada u 18 sati u Dvorcu Gjalski (Gredice).

Čestitamo dobitniku te finalisticama i finalistima Nagrade!