"Ljeta s Marijom" Olje Savičević Ivančević u finalu Književne nagrade Fric!

Književna nagrada Fric ove godine dodjeljuje se sedmi put, a u finalu se našao i roman Ljeta s Marijom nagrađivane prozaistice i pjesnikinje, Frakturine autorice Olje Savičević Ivančević.

Žiri u sastavu teatrologinja Nataša Govedić (predsjednica), molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić u obrazloženju navodi sljedeće:

"Izabravši ime 'Marija' kao obrazac čitave naše kulture, ali i ženske loze jedne obitelji, Savičević Ivančević pripovijeda o sto godina koje povezuju Marjetu, Meri, Mašu, Marijolu i Maru. Blisko 'Životu djevojčica i žena' Alice Munro, autorica nastoji uspostaviti prijelomne trenutke ženske samosvijesti: izdržati trudnoću izvan braka, dobiti bitku s gladi i siromaštvom, ne odustati od školovanja i karijere, izdržati nekonvencionalnog svog glasa. Bake, majke, kćeri i unuke ovdje su suprotstavljene 'marijanskoj' tradiciji europskog kršćanskog samoodricanja, odnosno prikazane kao duga linija polaganog uspostavljanja i jačanja 'marijanskog' feminizma."

Uz Olju, finalisti nagrade Fric su i Frakturina autorica Ivana Šojat (Sama, Naklada Ljevak, 2023.), Dunja Matić (Mirovanje, V.B.Z., 2022.), Dragan Jurak (Peleov priručnik, V.B.Z., 2022.), Želimir Periš (Gracija od čempresa, OceanMore, 2022.) i Robert Perišić (Brod za Issu, Sandorf, 2022.).

Podsjetimo, Književna nagrada Fric dodjeljuje se za najbolju neprevedenu fikcijsku proznu knjigu premijerno objavljenu u Hrvatskoj, napisanu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku u razdoblju od 1. 7. 2022. do 30. 6. 2023., a dobitnica/dobitnik nagrade osvojit će 10.000 eura i mobilnu skulpturu.

Čestitamo finalisticama i finalistima te nestrpljivo iščekujemo proglašenje pobjednika!

"Ljeta s Marijom", naslovnica (izvor: Fraktura)