Kratko iz knjižare (srpanj)

1. Tri; Dror Mišani 

Trodijelni roman koji započinje sasvim lepršavom i nevinom epizodom upoznavanja dvoje razvedenih ljudi preko interneta. Ono što slijedi uznemirujuća je i napeta psihološka igra u kojoj vas sveznajući pripovjedač polako vodi putevima pomračenog uma. Uz to, niže pregršt slika tople obiteljske idile, roditeljske ljubavi, borbe za sigurnu egzistenciju te zanesenosti i delikatnosti prvih kontakata u novoj ljubavnoj vezi. Zanimljivo poigravanje naslovom te naslovima poglavlja čini ovo djelo jezovito pamtljivim. 

Kristina 

Kupi knjigu!

2.  Bjeguni; Olga Tokarczuk

Kada vas knjiga osvoji od prve stranice, kada vam ostane zadnjih pedesetak stranica i kada sebično želite produžiti njen kraj, znate da je odradila svoj posao. To će učiniti i Olga sa svojim Bjegunima. Svaka njena priča i svaki njen „bjegun“ uvući će vam se pod kožu i danima ćete razmišljati o njihovoj priči i sudbini, tražeći dublji smisao u njezinim stilski fantastičnim rečenicama. Na trenutke pomalo čudnovate, ali uvijek s dubljom porukom (čak i one najkraće), ove priče čine fantastično štivo ispisano perom poznate i maestralne Nobelovke. 

Helena

Kupi knjigu!

3. Sinovi, kćeri; Ivana Bodrožić

Roman koji na intiman i pomalo ranjiv način dotiče pitanje marginaliziranosti, senzibiliziranosti za D/d/rugoga, (ne)mogućnost komunikacije. Adresirajući pitanje slobode, što znači istinska sloboda, je li to pomirenost sa sobom ili pomirenost s društvom, ili oboje, autorica pripovijeda skromno, nenapadno, bez samodopadnosti, a emocije prenosi čisto, prodorno i iskreno. Želite li se uhvatiti u koštac s vlastitim nutrinama i zaključanostima, iskoristiti (slobodno) vrijeme za razumijevanje sebe i bližnjega, posegnite za Bodrožićkom. Trebat će vam hrabrosti, no bit ćete oplemenjeni. 

Tea

4. Genijalna prijateljica; Elena Ferrante

Priča o Lenù i Lili priča je koja će vas obuzeti u potpunosti, o kojoj ćete svima pričati i u čijim sudbinama ćete pronalaziti dijelove sebe iz sadašnjosti i prošlosti. Život u poslijeratnoj Italiji, siromašnom Napulju, dvije neizmjerno briljantne i inteligentne djevojčice koje žele postići više od onoga što im njihov rajon nudi je ujedno priča o mogućnostima i nemogućnostima, patrijarhatu, feminizmu, ljubavi, odrastanju, a na kraju svega ponajviše o prijateljstvu. Zbog njezine moćne tehnike pripovijedanja i opisivanja, na posebnoj ćete se razini povezati s ovim dvjema divnim junakinjama koje čuče u svakome od nas. Ako tražite štivo za ove beskrajno vruće dane, Genijalna prijateljica vas sigurno neće razočarati. 

Helena

5. Bizarne pripovijesti; Olga Tokarczuk

I u novoj zbirci priča drage nam Olge, čitatelj će ponovno biti uvučen u njezin čudovit svijet kojim progovara o problemima današnjice na simboličan i metaforičan način. Autorica poziva na misaonost jer se nad nekim pričama i poukama valja dubinski zamisliti ne bismo li ih razumjeli. Njezina jednostavnost, a istovremeno i živopisnost jezika, katkad iščašeno gledište kojim gradi upravu tu bizarnost te prepoznatljiv stil jamče čitateljski užitak.

Tea

Kupi knjigu!

 

Naše rješenje za vruće ljetne dane krije se, naravno, u dobroj knjizi! Po mogućnosti u hladovini uz lagani povjetarac :) Rado ćemo s vama izabrati najbolje društvo za godišnji odmor, stoga, pohrlite nam!  

Vidimo se u našoj Knjižari, Mislavova 17.