Kratko iz knjižare: publicistika

Biografije, eseji, intervjui... Tuđa iskustva pomažu nam orijentirati se u svijetu. Stoga smo izabrali nekoliko publicističkih naslova koji su nas dojmili u proteklo vrijeme:

 

Plamen slobode: spas filozofije u mračnim vremenima; Wolfram Eilenberger

Plamen Slobode uspješno ponavlja formulu autorove prethodne knjige Doba čarobnjaka, no ovoga puta je riječ o tridesetim godinama 20. stoljeća, a glavne junakinje su četiri filozofkinje: Simone de Beauvoir, Simone Weil, Hannah Arendt i Ayn Rand. Riječ je prije svega o intelektualnim biografijama spomenutih filozofkinja, pri čemu je nit vodilja sloboda koju one uspijevaju izboriti usprkos duhovnoj i političkoj krizi Europe te njihovo neprestano nastojanje da budu dosljedne svojoj filozofiji, ali i razumiju svoje doba. Iako se veza između četiri filozofkinje na trenutke može činiti proizvoljna (uočljiva je podjela na parove Beauvoir/Weil, Arendt/Rand koja prati njihove geografsko-kulturne situacije), autorovo iscrpno poznavanje opusa i života svake od njih i vješto ispreplitanje biografskih činjenica s filozofskim idejama i izvornim citatima čini knjigu izvrsnim prozorom u duhovno-političko ozračje njihova doba.

Nikola

 

Vjera nada i krvoproliće; Nick Cave, Seán O'Hagan

Vjera, nada i krvoproliće nastala je na osnovi intervjua koje je prije par godina novinar Sean O’Hagan telefonski vodio s Nickom Caveom u više navrata. Vrijeme je to neposredno nakon prvog lockdowna te nedugo nakon pogibije sina Nicka Cavea. U tom ozračju Cave dodatno izoštrava svoju introspekciju te čitatelju pruža temeljiti uvid u cjelokupno stvaralaštvo, privatni život prožet turbulencijama, porocima, te svakojakim intrigama koje u ovom slučaju ne prikazuju Cavea kao personu sa pozornice koja vlada cjelokupnom situacijom, već kao fragilnu individuu u delikatnom trenutku koja progovara o odnosu s okolinom iz potpuno novog rakursa.

Ivo

 

Totalna rasprodaja; Mira Furlan

Totalna rasprodaja zbirka je kolumni pisanih većinom 2004. i 2005. na različitim lokacijama i objavljivanih u Feral Tribuneu. O umjetnosti, starenju, smrti, opraštanju, religiji, slobodi, Hollywoodu, sreći, glazbi, obitelji Furlan piše potpuno osvješteno, informirano, promišljeno i pokušava svojim esejističkim pasusima dosegnuti do svakog čitatelja, što joj uvijek polazi za rukom. Snaga njenog teksta ne mimoilazi ni one koji se tek upoznaju s njom kao spisateljicom. Sve ono što je zaokuplja u ondašnje vrijeme proizlazi iz zdravog razmišljanja intelektualke, umjetnice, emigrantice, majke koja ima iskustvo, stvaralačku energiju i spisateljsku vještinu da prenese svoja zapažanja o svijetu u kojem su mnoge ljudske vrijednosti zastranile. Svaka kolumna ima svoj vrhunac, završni udarac kojim potiče na emotivni angažman, na misaoni pribjeg u naznačeni tematski krug. Totalna rasprodaja još je jedan literarni dragulj iz pera Mire Furlan, još jedan nezaobilazan spomenik njenom očaravajućem umjetničkom stvaralaštvu o kojem će se, uz njenu glumačku karijeru, čitati, pisati i govoriti još dugi niz godina.

Kristina

 

Tito – Vječni partizan; Marie-Janine Calic

Danas je dostupno nekoliko biografija Josipa Broza, a da ne spominjemo nepregledno mnoštvo knjiga koje se na neki način dotiču najznačajnije povijesne ličnosti ovih prostora u 20. stoljeću. U tom moru izdanja Tito – Vječni partizan ističe se upravo svojom odmjerenošću i relativnom sažetošću, jer autorica na četiristotinjak lako prohodnih stranica iznosi najbitnije epizode iz Titova života, sagledava njegovu ulogu u političkoj konsolidaciji Jugoslavije, jedinstven položaja u međunarodnoj diplomaciji, ali i slijepe pjege njegova višedesetljetna vodstva. Upućeni čitatelji pritom neće naići na mnogo novih informacija, ali njima ova knjiga nije ni namijenjena – za takve već postoje iscrpne monografije gotovo zastrašujućeg opsega. No oni koji su s Titovim nasljeđem upoznati tek na anegdotalnoj razini, u ovoj će knjizi naći sjajan, relevantan i općenit pregled njegova kompleksnog nasljeđa.

Nikola

 

Sve naslove (i mnoge druge) možete pronaći i kod nas u knjižari Fraktura, u Ulici kneza Mislava 17!