Kratko iz knjižare: novogodišnje izdanje

Gotova je još jedna godina, a ni u njoj nije nedostajalo sjajnih naslova. Međutim, neke su nas knjige ipak dojmile više od ostalih. Naši odabiri nisu nužno ni najprodavaniji ni najpoznatiji (mada ima nekoliko prilično istaknutih imena), ali svakako ćemo im se vraćati i u godinama koje dolaze.

 

Najružnija žena na svijetu; Olga Tokarczuk:

Jedna od knjiga koja je obilježila moju čitateljsku godinu svakako je Najružnija žena na svijetu. Ova zbirka kratkih priča donosi začudnost na svim razinama: sadržajnoj, pripovjedačkoj, jezičnoj, ritmičnoj. Ovladavanje formom nikad nije bilo jasnije, dok imaginarij Olge Tokarczuk prikazuje najbizarnije i najbolnije ljudske sudbine koje nas nakon čitanja potpuno zaokupe. Pripitomljavanje imaginacije i njezino dovođenje u stvarni svijet, u suživot s ljudima i stvarima koje nas okružuju, zadivljujuća je pripovjedačka vještina koja rezultira zrcalnim prikazom naše zbilje, ljudske prirode i socijalnog i ekonomskog poretka u kojem funkcioniramo.

Kristina

 

Urania; Luka Bekavac

Teško je govoriti o novom Bekavčevom romanu, a da se ne zapadne u nabrajanje žanrovskih etiketa ili sportsko navođenje statistike. Istina, riječ je o romanu na preko 2000 stranica, u 6 svezaka, s 8 pripovjednih linija, obiljem intertekstualnih poveznica, žanrovskih križanja, formalnih eksperimenata… ali prije svega se radi o intrigantnom i pomaknutom trileru smještenom u neki paralelni Osijek, gdje u lynchevskoj maniri svakodnevni prostori odišu neuhvatljivom jezom, vrijeme se nasumično proteže i zgušnjava, a svi likovi skrivaju mračnu stranu. Sama organizacija romana dopušta bezbroj čitateljskih strategija i bilo da samo slijedimo glavni „zapis“ ili odgonetamo komentare u „kontrolnom kanalu“, Urania je dokaz da je u književnosti još uvijek moguće pomicati granice.

Nikola

 

Sva naša tijela; Georgi Gospodinov

Georgi Gospodinov u zbirci Sva naša tijela obrađuje širok spektar tema koje se prvenstveno svode na sjetne trenutke iz prošlosti uz poneki nagovještaj budućnosti. Kratkoća forme uvjetovana je fragmentarnošću sjećanja koja izlaze na vidjelo. Priče su utoliko podudarne oblicima i uzusima suvremenog života, kojemu je svojstveno da čovjek od užurbanosti ni ne stiže doživjeti više od usputnog kratkotrajnog sjećanja. Zato su Gospodinovljeve kratke priče, maestralno napisane i razrađene, savršene za zgurati u kratke intervale predaha. Kao gusta mreža kometa koju čitatelj gleda iz daljine, i dok ga jedan zapanji već stiže drugi pa treći... Upravo je to doživljaj prilikom iščitavanja Svih naših tijela.

Ivo

 

Zemlja bez Sutona; Marija Andrijašević

Roman prvijenac Marije Andrijašević hvata se u koštac s dobro poznatim temama hrvatske književnosti: povratak u rodnu sredinu nakon dugog izbivanja u bijelom svijetu, suočavanje s traumama odrastanja, tvrdokornost patrijarhalnih obrazaca. No Andrijašević izokreće brojna čitateljska očekivanja jer njezina se glavna junakinja Glorija odbija pokoriti očekivanjima, a najveće žrtve tradicionalne opresije upravo su otac i djed, izopćenici koji su se usudili otići s rodne grude. Pomalo klasična obiteljska tematika upotpunjena je problematikom Glorijina afektivnog odnosa spram prirode Dalmatinske zagore te prijenosa i čuvanja znanja. Sve u svemu, Andrijašević je uspjela u dobro poznate književne topose na inovativan način te uz pomoć gustog i poetičnog jezika prilagoditi suvremenoj i aktualnoj tematici roda, klase, okoliša i klimatskih promjena.

Nikola

 

Adolfove uši; Marko Pogačar

Dnevnički zapisi Marka Pogačara naslovljeni Adolfove uši, uz podnaslov "Berlinski dnevnik", dio su dnevničkog niza nakladnika Buybook pod uredništvom Semezdina Mehmedinovića. U Pogačarovom se slučaju zadaća pokazala kao izvrsna prilika za okršaj s vlastitim spisateljskim ambicijama. Pisan u Berlinu, njegov dnevnik ipak uvelike nadilazi svoje prostorne i vremenske odrednice. Dnevnik obiluje snoviđenjima i stranputicama, a prije svega razmišljanjima koja kreiraju njegove zapise i mogu ali ne moraju biti okosnica dnevnih događanja. Pogačarovo galopirajuće prodiranje u povijest sebe kao osobe i pisca dolazi do velikog finala u samoj završnici u kojoj se okreće svojoj obitelji i onome što ga je oblikovalo.

Kristina

 

Ispratili smo tako turbulentnu 2022. godinu, u kojoj su mnogima od nas knjige pomogle prebroditi neizvjesnosti i razumjeti događaje oko sebe. No neovisno o tome što 2023. donese, u Mislavovoj 17 uvijek ćemo pronaći nešto za Vas!