Kratko iz knjižare (kolovoz)

1. Leksikon intimnih gradova; Jurij Andruhovyč

U ovom nesvakidašnjem leksikonu stanuje 111 gradova. Tu nećete pronaći betonske brojke ni lako zaboravljive turističke činjenice. No ipak ćete poželjeti otputovati na mjesta koje vam Andruhovyč, poput dugogodišnjeg prijatelja, ispisuje u toplim esejima, proznim pjesmama i kroz anegdote ili izmaštane priče.

Toma

Kupi knjigu!

2. Yesterday; Namik Kabil

Kabil je pisac koji bez puno filozofije, preciznim stilom i iskrenim riječima dotakne ne samo jednu, već cijelo klupko emocija kod čitatelja. Likove povezuje sklop različitih životnih okolnosti, ali i više od toga, povezuje ih odnos prema Sarajevu i sa Sarajevom. Grad koji se mijenja, stari, oronjuje baš poput njih samih, mjesto koje ne označuje samo geografski položaj, nego i osovinu njihovih identiteta, stoga je razumljivo da se propadanju opiru iznutra. Opisujući neizbježne životne promjene poput starenja, smrti starih prijatelja, članova obitelji, odlazak djece, Kabil još jednom pokazuje kako se od jednostavnosti, da bi bila duboka, ne polazi, već se do nje treba doći.

Tea

3. Pedeset cigareta za Elenu; Marina Vujčić

Oliver je pomalo autodestruktivan računovođa koji odlučuje povodom svog 50. rođendana (ujedno i rođendana svoje tragično poginule sestre blizanke) u roku 24 sata popušiti pedeset cigareta. To je zadani okvir unutar kojeg, uz uključivanje mnoštva zanimljivih likova i situacija, raste napetost, neizvjesnost, ali i beznađe. Melankolija i sjeta široko su rasprostranjeni tekstom, glasno se sudarajući sa životom koji se koprca u susjedstvu, na ulici, u prošlosti. Naše odluke i planovi često su u neskladu s onime što nam donosi svakodnevica. Naše radnje utječu na druge ljude i naš najmanji, spontani pokret može značiti prekretnicu u nečijem životu. Nježna je to i mudra knjiga puna velikih simbola i malih utjeha.  

Kristina

Kupi knjigu!

4. Stoner; John Williams

Stoner je knjiga koju je nemoguće kratko opisati, a svaki pokušaj prepričavanja umanjuje njezinu snagu. William Stoner književni je lik kojega je, pak, nemoguće drugačije doživjeti, nego se prepustiti dok vas njegov život, njegova razmišljanja i rečenice potpuno ne obuzmu. Čitajući Stonera, iako se u njemu nećete nužno pronaći, zavoljet ćete njegovu tvrdoglavu upornost i prikrivenu strastvenost, a njegova će vas beskompromisna trezvenost razoružati. No, Williams ne čini to tako da se osjećate kao gubitnik nakon čitanja, nego obogaćeni jednim do tada nepoznatim i vrlo nijansiranim nutarnjim svijetom pojedinca.

Tea 

Kupi knjigu!

5. Ništa se ne opire noći, Delphine de Vigan

Povod za pisanje ove snažne i mračne autobiografske priče smrt je autoričine majke. Nije lako posegnuti u najmračnije zakutke poprilično nemirne i tegobne povijesti vlastite obitelji. S tim se pothvatom bori i sama spisateljica, na mahove progovarajući o izazovima vlastitog pisanja. Istovremeno se osjeća i nadahnuto i prestravljeno. Zna da to mora učiniti, no svjesna je da to mora biti potpuno iskreno i detaljno. Proces je to pročišćenja, ne samo za nju, nego i za svakog čitatelja željnog suočavanja s radostima i tugama vlastitog odrastanja.  

Kristina

 

Naši knjižari i dalje otkrivaju neistražene svjetove, dopuštajući knjigama da ih povedu na uzbudljiva putovanja jer nema (godišnjeg) odmora od čitanja :)

Zaklonite se s njima od vrućine grada u našoj Knjižari!