Kratko iz knjižare

1. Stolareva kći; Marina Vujčić

Marina Vujčić piše svoj dnevnik u gradu, na otoku i na selu u kojem se odlučila dugoročno nastaniti. Koliko god na otoku kalendar bio nebitan, toliko je na selu još nebitniji, pogotovo zato što je svakodnevica vezana uz prošlost koja proviruje iz svakog kamena, ploda ili pak bunara. Naizgled tako suptilno i nježno, a ispod površine ispunjeno nemirom i brojnim pitanjima. Jedno od njih je zasigurno i ono: što za nas znači mir? Svaki zapis osvojit će vas i pričinjavati jedan zaseban svemir, jednu malu luku u koju valja uploviti i posegnuti za dnom. Radnje i misli (očekivano) povezane su s knjigama koje čita, kojima se vraća, koje imaju posebno značenje. U nekom vašem dnevniku mogao bi biti i ovaj kao vječna inspiracija i primjer jednostavnog suživota sa sjenama i svjetlom. 

Kristina

Kupi knjigu!

2. Smiljko i ja si mahnemo; Evelina Rudan

Zbirka u kojoj autoričina priča postaje naša, osobno iskustvo postaje zajedničko i univerzalno, a jezik postaje svakom čitatelju njegov zavičaj. Stihove Eveline Rudan krasi nenapadna razigranost i dinamičnost koja poput vihora zavrti vašu svakodnevicu. Dopustite li da vas ponese, pjesme će vas gdjekad povesti u djetinjstvo, s nekima ćete namignuti oblacima, s nekima iskoračiti iz ust(r)ajalosti, mnoge će vas nasmijati, pojedine rastužiti. Smiljko i ja si mahnemo živopisna je koliko i život sam, a zbog njezine svježine i vedrine poželjet ćete svakome  - mahnuti u prolazu! 

Tea

Kupi knjigu!

3. Godine; Annie Ernaux

U novom romanu Godine, Annie Ernaux nam donosi svojevrsni povijesni pregled Francuske počevši s vlastitim rođenjem (početak Drugog svjetskog rata) do suvremenog doba i društva koje je danas većinski konzumerističko i kapitalističko. Pregledavajući fotografije i prolazeći kroz vlastita sjećanja, Ernaux kao da nas vodi lentom vremena koje su obilježili ratovi, promjene vlasti, borba za prava žena (pobačaj), tehnološki napredak... Kao i sve njezine knjige, ona se i u ovoj bavi vlastitim životom te koristi (auto)biografiske fakte, ali ovoga puta kada i piše o sebi radi to u kontekstu društva, pojedinca stavlja u jednu širu i veću sliku, brišući granice privatnog, stavljajući ga pod utjecaj "javnog". Još jedna njena maestralna izvedba o kojoj će se dugo (ali i s razlogom) pričati. 

Helena

4. O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća; Goran Ferčec

Mali, nevidljivi život radnice u trgovini neiscrpan je izvor nadahnuća za stvaranje slike o jednom vremenu i prostoru. Gusto istkano svjedočanstvo donosi nam uvid u sliku svakodnevnice, no također ono govori o događajima koji su možebitno opustošili duše i istrošili ruke mnogih žena koje su na svojim plećima nosile posao, obitelj i teret vječne stidljivosti, čednosti i ravnodušnosti spram muškarčevih otvorenih razvrata i nepravdi. To su tekovine ustaljenih narodnih običaja i društvenih konvencija koje su ostavile neizbrisiv trag u literarnom Ferčecovom izričaju. Ono što taj izričaj krasi osjećaj je za detalje, spontani i uvjerljivi dijalozi, iscrpni zadasi atmosfere i ambijenta koji vjerno prate čitatelja iz stranice u stranicu, i nakon što zaklopi onu zadnju. Impresivno ostvarenje, visoka razina nepopuštanja!

Kristina

Kupi knjigu!

5. Zahvalnosti; Delphine de Vigan

Svojim prepoznatljivim i istančanim stilom, de Vigan nas i u ovoj knjizi ponovno suočava s našim strahovima i krhkostima, s onime što odbijamo vidjeti, a ipak je prisutno. Ovo je roman o starosti, blizini smrti, promišljanju o životu i onome što iza nas ostaje, o tome koliko je važna prisutnost drugoga u našim životima. Iako se na prvi pogled možda ne možemo identificirati s junakinjom koja odlazi u starački dom, njezina nas svakodnevna ustrajnost podsjeća na to koliko je važna ljudskost te kako ni najmanja ili nevidljiva gesta prema drugome nije beznačajna. Nježna i duboka proza prijeko potrebna u ovo vrijeme otuđenosti.

Tea 

 

Nisu samo nove knjige po preporukama naših knjižarki nepropustljive, nepropustljiv je i posjet Knjižari Fraktura! 
A mi smo nep(r)opustljivi u izboru kvalitetne knjige. 

Vi i mi si mahnemo u Mislavovoj :)