Kratko iz knjižare

1. 2020. dnevnik; skupina autora


Šestero mladih pisaca s područja bivše Jugoslavije i 1 dnevnik. 365 zapisa iz, po meni, najbizarnije godine u povijesti modernog čovječanstva. Čitati dnevnik o 2020. koju su obilježili potresi i korona je na prvi pogled za mene bilo pomalo zastrašujuće i anksiozno. Čitati o toj godini iz tuđe perspektive, ulaziti u tuđu nutrinu i intimu činilo mi se voajerski, ali kao i uvijek: prvi dojam često je i krivi dojam. Izmjenjujući se iz mjeseca u mjesec, svatko od ovih autora nam je otvorio vrata vlastite kuće (ali i uma i srca) u kojoj se kriju razne svakodnevne ali i vrlo bitne teme: samoća, odvojenost, stambeno i financijsko pitanje, obitelj, politika... Ova mlada šestorka će vas i nasmijati, barem s nekim ćete pronaći isti jezik ili čak i prepoznati sebe, a možda do kraja knjige pronađete i novog prijatelja.   

Helena

Kupi knjigu!

2. Jedna žena; Annie Ernaux

Jedna žena naizgled je sasvim obična priča o sasvim običnoj ženi. No, način na koji Ernaux u retrospektivi gradi priču o vlastitoj majci nakon njezine smrti prerasta okvire običnosti jer se autorica ne boji priznati vlastitu dvostruku sliku majke koju je ponekad voljela, ponekad mrzila, ne izbjegava priznati međusobne propuste u odnosu. Autoričina čista iskrenost odraz je i naših izgubljenosti, strahova, sumnji, ali i pogled nade, ljubavi i prihvaćanja drugoga. Stoga je pisanje za Ernaux čin iskupljenja, pristup istini i dostojanstven oproštaj od žene koja je najviše utjecala na njezin život.

Tea

3. Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju; Olga Tokarczuk

Tokarczuk prije svega koristi sve motive kao simbole u službi temeljne priče koja se zahuktava i zaranja u neslućene dubine. Krajolik je lik koji diše i opominje, skriva tajne i naslućuje nadolazeće događaje. Žrtve i ubojice su nositelji ideja, a glavna junakinja
nam pomalo otkriva svjetove koji ju nastanjuju i pomoću zvijezda nastoji proniknuti u smisao okorjele stvarnosti. Ostat ćemo zapanjeni i zamišljeni osjećajući težinu vlastite sudbine na plećima i razmatrajući svoje životne ciljeve. Borba za vlastite ideale koji su u neskladu s okolinom zna dovesti do zanimljivih sukoba. Pitanje je tko je u pravu i može li se pojedinac izboriti za pravdu u sredini koja njeguje drugačije (za njega neprihvatljive) običaje.

Kristina

Kupi knjigu!

4. Male smrti; Ivana Sajko

Introspektivno poniranje pojedinca u vlastitu dubinu, zagledanje samoga sebe i poziv da se ne oglušimo na životnu inventuru ma koliko teška bila. Radnja Malih smrti spaja dva putovanja - jedno unaprijed, vlakom, iz točke A prema točki B, a drugo unatrag, mislima, od svijeta prema sebi, od drugoga do mene. Pripovijedanje navire poput nabujale rijeke, noseći sjećanja, uspomene, životna razočaranja i propale nade sve pred sobom, sve u jednoj rečenici. Kao što voda čisti i jezik bi mogao pročistiti, no jezik Malih smrti zgusnut je narativ, bujica koja muti dno, podiže kovitlac, uskomešava (čitateljevu) nutrinu. Nakon intimističkog ogoljavanja ovog (anit)junaka, ubrzo shvaćamo da u svakome od nas čuči po jedan (anti)junak.

Tea 

Kupi knjigu!

5. Voli ljude, koristi se stvarima; Ryan Nicodemus, Joshua Fields Millburn

U životu se često vežemo za (materijalne) stvari, za sitnice koje nam održavaju sjećanje na lijepe trenutke ili one ne toliko lijepe. Ulaznice za koncerte, kazalište, razglednice, ljubavna pisma... U ovo suvremeno, digitalno doba, kada smo izloženi razno raznim utjecajima i reklamama, kupujemo i trošimo ponekad nepotrebno i postajemo taoci viška stvari s kojima često ne znamo gdje i kuda, a zapravo ih i ne koristimo.  Kroz ovu knjigu, 2 mlada autora će vas vlastitim primjerom i savjetima potaknuti da krenete u život gdje uspomene i sjećanja ne pohranjujemo u materijalnom, već unutar sebe. Manje je više, a ova je knjiga pravi primjer za to. 

Helena 

Ovako jesenuju naše knjižarke :) 
Kad se sunce iza kišnih oblaka skrije, od hladnoće se najbolje sakriti u toplu knjigu, a od kiše zakloniti u... našu Knjižaru!

U Mislavovoj 17 ljepši je pogled na svijet :) 
Čekamo vas!