Kratko iz knjižare

1. Divni svijete, gdje si; Sally Rooney

Romani Sally Rooney su izvor gorućih i aktualnih tema koje nam ona svojim jednostavnim i pitkim, ali dubokim i inovativnim stilom približava i u trećem romanu Divni svijete, gdje si. Iako ju se često naziva glasom generacije ili glasom milenijalaca, svojim posljednjim romanom i gledištem koje nam kroz njega daje dokazuje da njene teme nisu dio samo jedne generacije, već čitavog čovječanstva (klimatske promjene, globalna kriza, pandemija samo su neke od). Kroz mailove koje razmjenjuju njene glavne junakinje, Sally je u ovaj roman unijela i filozofiju i proniknula duboko iza sumorne svakodnevnice koju živimo. Ti mailovi se mogu čitati i pojedinačno, kao neka vrsta eseja (ili filozofske rasprave) u kojima su svoje mjesto pronašli Isus, kršćanstvo, pitanje braka u modernim vremenima i ostale svakodnevne teme koje su nam svima bliske, bez obzira na vlastiti svjetonazor. Ova mlada irska autorica je napisala još jednu knjigu od koje ćete se teško odvojiti, zbog koje ćete htjeti da tih zadnjih pedesetak stranica potraju dulje i nakon koje ćete još danima razmišljati i pričati o njoj. 

Helena

Kupi knjigu!

2. Hotel Tišina; Auður Ava Ólafsdóttir

Besprijekoran i ukusno doziran humor u priči čiji bi kratak sadžaj upućivao na tešku i turobnu sudbinu čovjeka koji je izgubio nadu u bolji život, otvorit će vam malo šire oči prema svijetu nepreglednih mogućnosti i prilikama koje čekaju iza ugla. Likovi su sjajno vođeni kroz eksterijere koji obuhvaćaju ratom razorene gradove. Kroz sav taj dim napuštenog grada i napuštenog života probija se svjetlost koja govori o nadi, utjehama i radostima, napreglednom šarenilu životnih putova. Osvježavajuće i silno zabavno štivo o smislu života i besmislu smrti...i obrnuto. 

Kristina

3. Okretište; Damir Karakaš

Karakaš ovoga puta progovara iz intimnije perspektive glavnog junaka, ne opisujući toliko vanjske događaje, iako su teški i mučni, koliko unutarnja trvljenja pojedinca suočena s traumom i posljedicama napada. Očekivano, njegov je izraz ponovno reduciran i ekonomiziran, tako da s malo riječi uspije izraziti puno. Okretište je knjiga o boli i trpljenju, ali i borbi za nadu u bolju sutrašnjicu i povjerenje u ljude. 

Tea

4. Blizina svega; Ante Zlatko Stolica

Neobično je uzbudljivo saznati koliki književni potencijal kriju razgovori u javnom prijevozu. Anti Zlatku Stolici je takva voajerska praksa donijela mnogo dobra: humor, začudnost, melankoliju, bizarnost, uzbuđenje. On ima istančan osjećaj za komunikaciju s trenutkom te slaže sve te situacije, poglede, rečenice i natruhe smijeha u neponovljive crtice o sadašnjosti. Njegova zapažanja i način na koji ih on pročišćava, polira i oštri, prikazuju stanje svijesti ljudi koji koegzistiraju i bore se za svoje mjesto pod suncem. 
Ti momenti nam govore o tome tko smo mi danas, kakvi smo ljudi, koji su nam prioriteti, kako se odnosimo prema društvenim normama, kako dišemo u blizini nepoznatog, kako pristupamo borbi za egzistenciju, kako se nosimo s osjećajima koji nas preplavljuju dok razmišljamo o smislu života. Dragocjene su to slike i zvukovi pretočeni u skladna i upečatljiva kraća i duža poglavlja koja nas podsjećaju na to da oko nas i u nama bujaju priče koje čekaju da ih neki znatiželjnik otkrije.

Kristina

Kupi knjigu!

 

Uvijek nas jako vesele vaša razmišljanja i dojmovi o pročitanim knjigama, od onih koje su vas oduševile pa ih niste mogli ispustiti iz ruku do onih koje su vas razočarale. Dođite na čašicu razgovora o knjigama, a mi ćemo za vas izabrati onu pravu.

Vaša ekipa iz Mislavove :)