Kratko iz knjižare

1. Terra Alta; Javier Cercas

U gradu u kojem se "nikada ništa ne događa'' brutalno su ubijeni članovi moćne obitelji koja zapošljava na stotine ljudi. Slučaj preuzima svojeglavi inspektor koji je to postao kako bi istražio i rasvijetlio okolnosti u kojima je ubijena njegova majka. No, Cercas se ne bavi samo istragama ubojstava i tužnim sudbinama detektiva sklonim porocima. On je uvijek prije svega temeljit, analitičan i mudar pisac. Njegovi likovi su dragocjeni glasnici koji nam pričaju o dubokoj političkoj podijeljenosti u zemlji, klasnim razlikama, radnim uvjetima u velikim tvrtkama, lojalnosti, inatu i hrabrosti. Čitati Cercasa još uvijek znači čitati o ljudskoj prirodi i njenim divljim i mračnim mjestima.  

Kristina

Kupi knjigu!

2. Montecore. Jedinstveni tigar; Jonas Hassen Khemiri

Khemiri u još jednom šarmantnom romanu ispisuje intrigantu obiteljsku priču protkanu problematikama švedskog društva. Abbas, fotograf svjetskog glasa, misteriozna je figura koja se oslikava pred nama tijekom romana koji piše njegov sin Jonas na nagovor Kadira, Abbasovog prijatelja iz djetinjstva. Montecore - jedinstveni tigar uistinu je jedinstven svojim maštovitim stilom i vrckavim likovima.

Toma

Kupi knjigu!

3. Večernja nelagoda; Marieke Lucas Rijneveld

Večernja nelagoda je zaista nelagodan i mračan roman koji pripovijeda priču o raspadu jedne religiozne obitelji koja živi na nizozemskoj farmi. Okidač raspada smrt je starijeg brata pripovjedačice koja nam detaljno i bez imalo uljepšavanja iznosi surovu stvarnost življenja i odrastanja unutar jedne obitelji koja je, blago rečeno, fanatično zatvorena unutar svoje religije i takvog stila života bez ikakvog osjećaja za stvarnost. Ispunjena religijskim motivima, pričama iz Biblije, surovošću, seksualnim aluzijama i sve to iz perspektive jedne djevojčice, ovo je knjiga koja će ostaviti dubok i trajan utisak na vas, koja će izazvati mučninu u želucu i zgražanje nad svijetom u kojem živimo, ali i kojoj ćete se, zbog njenog besprijekornog stila i vrhunskih opisa koji ne štede nikoga i ništa, vraćati bez obzira na njenu težinu...

Helena

4. Danilo Kiš. Žamor povijesti; Mark Thompson

Nesvakidašnja je i živopisna nova Thompsonova knjiga o Danilu Kišu. Čitatelj koji ju uzme u ruke susrest će se, iako se radi o esejima, s napetim štivom kao da je riječ o kakvom romanu. Thompson ispisuje nepoznate ili dosad slabo poznate činjenice o Kiševom liku i djelu te na neočekivan način povezuje osobe koje je poznavao (ili koje su poznavale njega), iščitava književne utjecaje i njegove uzore u pisanju, odškrinjujući vrata mogućim (re)interpretacijama. Autorova predanost u istraživanju građe kao i detalji koje zamjećuje vjerojatno će Vas u isto vrijeme i oduševiti i osupnuti. Knjiga koja ponovno pokazuje da je granica književnosti i života vrlo tanka te da ponekad o životu najviše naučimo upravo iz-književnosti! 

Tea

Kupi knjigu!

5. Eunuhova sjena; Jaume Cabré

Cabréovi romani uvijek su vrelo inovativnih pripovjedačkih tehnika koje koristi kako bi nam približio međuljudske odnose. On prebire po zadivljujućoj količini detalja, njegovi su dijalozi ujedno i sadašnji i prošli, neki od likova koji mu pomažu upotpuniti priču su hospitalizirani duševni bolesnici skloni laganju, prepričavanje suptilno prelazi iz jednog lica u drugo usred rečenice... Cabré pritom nikad ne zaboravlja osluškivati žuborenje povijesti u granama obiteljskih stabala. Ona se putem prepravljaju i upotpunjuju, a čitatelji polako shvaćaju koliko nesvakidašnji senzibilitet i izoštrena čula ima njihov vodič. Prava književna poslastica i demonstracija moći pripovijedanja.

Kristina

Kupi knjigu!

 

Oduševljeni pristiglim novitetima, naši će knjižari rado prenijeti svoje oduševljenje i na Vas! A možda Vas i izazvati da pročitate nešto sasvim drugačije od onoga na što ste navikli.
Spremni na izazov?
 

P. S.
Skrivamo se iza ugla (Mislavove 😊)