Kratko iz knjižare

1. Standardan život; Olja Savičević Ivančević


Prava je privilegija čitati ranije Oljine zbirke objedinjene u novoj knjizi.  Ljepota njezinih stihova proizlazi iz univerzalnosti, nježnosti, ponekad drske izravnosti i dječje iskrenosti poput one poznate Car je gol! kojima opisuje proživljeni trenutak ili sjećanje. Standardan život bogata je riznica u kojoj ćete pronaći odgovor na svako životno iskustvo, doživljaj ili osjećaj, prepoznati barem djelić svoje nutrine, otputovati u nepoznato i vratiti se tamo gdje se osjećate kao kod kuće - među njezine pjesme i stihove, od kojih će vam neki još dugo ostati u mislima i riječima.   

Tea 

Kupi knjigu!

2. Moja godina odmora i opuštanja; Ottessa Moshfegh

Naizgled bizarna priča o glavnoj junakinji ovog romana koja se odlučuje na vlastiti lockdown i zatvaranje kako bi iz toga izašla kao ponovno rođena, nova osoba s novim pogledom na svijet, čini se kao pomalo nerealna situacija s obzirom na posljedice koje je zatvaranje zbog pandemije ostavilo na cijelo čovječanstvo. Ispod te pomalo bizarne ideje, skriva se priča o mladoj djevojci koju su borba s vlastitim demonima i splet okolnosti natjerali na ovaj drastični korak. Kada zagrebete ispod površine i uronite, naići ćete na priču o feminizmu, obitelji, mentalnom zdravlju, klasnoj privilegiranosti, prijateljstvu i kompleksnim ljubavnim odnosima, a uz to ćete se i nasmijati jer je Ottessa (a i njena glavna junakinja) duhovita, britka i sarkastična. Idealno ljetno štivo.

Helena

3. Carstvo životinja; Jean-Baptiste Del Amo

Sposobnosti i dosezi životinjskog uma još su nam uvijek nepoznanica, no njihovo ponašanje pokazatelj je određene vrste inteligencije, empatije, pa i humora. Jesu li nam toliko inferiorne da ih koristimo bez grižnje savjesti kao potrošnu robu kojom zatomljujemo glad? Zašto neke životinje smatramo prijateljima, a druge proteinima bogatom večerom? Autor vještim naturalističkim pristupom preispituje točke koje su nam zajedničke, a kojima možda svjesno ne pristupamo kako se ne bismo suočili s vlastitom krvoločnom prirodom.  Koliko je životinjskog u nama, a koliko ljudskog u životinjama? Neka vam ova svježa, a opet ustajala priča rasvijetli barem mali djelić misterije.

Kristina

4. Pratišina; Alen Brlek 

Zbirka o traganju za unutarnjom mirnoćom koja se topi i izvija pod teretom betona i ekrana. Zbirka o slobodi i ljubavi u koje možda još samo možemo vjerovati. Lebdeći negdje između materije i kreposti iskonske čovječnosti, Brlek poseže za oštrom metaforom i simbolom ne bi li se dočepao nutrine. Igra, koliko otmjena, toliko prljava i bolna. Čisti zaron u onostrano, a naše, samo prikriveno i zakopano ispod vidljivog svijeta. Živeći, mijenja se polako poimanje nas samih, svaki dan možemo se uhvatiti za drugi vrtlog u nama i imenovati ga drugačije. Lijepo je što ponekad u sitnicama otkrijemo svije(s)t. Lijepo je znati da (za)uvijek možemo zaći u Pratišinu.

Kristina

Kupi knjigu!

5. Nevjerni otac; Antonio Scurati 

Kakav svijet su nam roditelji ostavili u nasljeđe i što smo mi napravili s tim svijetom? Kakav svijet ostavljamo u nasljeđe našoj djeci? Samo su neka od važnih pitanja kojima se bavi ovaj roman. Priča je ovo o obitelji, očinstvu, braku, odrastanju… Kako živjeti u svijetu u kojem je sve preidealizirano i gdje se od čovjeka očekuje da na vanjštinu bude sretan? A ispod površine vladaju razne borbe, nemogućnost ostvarenja, dvojbe i unutarnja previranja s kojima se svi nosimo ispod tih Instagram filtera i raznih imperativa koje nam društvo nalaže.

Helena

Kupi knjigu!
 

Najbolji način da (pametno) iskoristite ljetnu dokolicu jest u (pametnom) razgovoru o (pametnim) knjigama u našoj knjižari! Naši (ah, da, pametni) knjižari spremni su na sve.

Čekamo Vas u... ma, već znate gdje :) 

Vidimo se!