Kratko iz knjižare

Ovoga puta odlučili smo se osvrnuti na recentna pjesnička izdanja! U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga stranih i domaćih autora.

davide, svašta su mi radili; Marija Andrijašević

Zbirka koje je objavljena (i nagrađena) davne 2007. godine i danas uspijeva izazvati začuđenost, provući vas širom otvorenih očiju kroz narativne stihove spojene bezglavo lucidnim sintagmama. Guste asocijativne linije srasle su s pozamašnim pripovjednim, proznim pasusima koji pomoću slobodnih stihova plešu po nutrini koja zaboravlja na čitatelje koji se nadaju nekom sporijem i nježnijem asortimanu. Autorica opisuje zastoj pred odluku o tome tko smo i tko želimo biti, te dojam gotovo potpune nepomičnosti tijekom tog vremena usamljenog zastajkivanja, kada se izlažemo svakodnevnim ritualima koji nas progone svojim besmislom. Marija Andrijašević napisala je odu odrastanju punu istraživanja i seciranja novonastalih, novorođenih osjećaja i misli koje će prepoznati svi pažljivi čitatelji koji su ikada odrastali.

Kristina

 

Prerušena povijest; Xi Chuan

Pjesnik i prevoditelj Dinko Telećan preveo je i priredio izbor iz poezije značajnog suvremenog kineskog pjesnika Xi Chuana. Zbirka je kronološki podijeljena na tri dijela, od osamdesetih godina do 2020., te trasira autorov put od modernističke poezije do pjesme u prozi i lirskih eseja. Pjesme su uglavnom posvećene refleksivnoj i metafizičkoj tematici, u njima značajan prostor zauzimaju priroda i urbani pejzaži ispražnjeni od ljudi, uz suptilno ispreplitanje modernističkih motiva s onime što bi prosječan zapadni čitatelj nazvao „istočnjačkim“ senzibilitetom. Mada relativno skromna opsega (stotinjak stranica s prevoditeljevim predgovorom), Prerušena povijest uvodi nas u bogat unutarnji svijet Xi Chuana i daje naslutiti dubinu i kompleksnost našoj kulturi zasad slabo poznate literarne tradicije.

Nikola

 

Crni zec; Drago Glamuzina

Drago Glamuzina u zbirci pjesama Crni zec objedinjuje pjesme iz svoje pjesničke trilogije te nadodaje pokoju novu kao svojevrsnu konkluziju poetskog djelovanja u proteklih dvadesetak godina. Britak, eksplicitan, oštrouman i dovitljiv, Glamuzina nam predstavlja svoje pjesme na nimalo hermetičan način. Naprotiv, njegove pjesme su lako prohodne, shvatljive, čitatelju bliske te djeluju nadasve duboko proživljeno. Istovremeno su izuzetno sofisticirane i nepredvidive te ne robuju klasičnim poetskim konvencijama. Manirom vještog pripovjedača pjesnik uspijeva izdići naoko površne pobude na razinu profinjenog i višeslojnog koristeći pitom ishitrenu eksplicitnost ne kao cilj već kao sredstvo. Čitatelju se neprestano transmitiraju gorko slatki podražaji koji tako upareni odražavaju punokrvnost života u cjelini.

Ivo

 

Noćno nebo s izlaznim ranama; Ocean Vuong

Noćno nebo s izlaznim ranama, zbirka pjesama američkog pisca vijetnamskog podrijetla, napokon je ugledala hrvatski prijevod nakon vrlo hvaljenog debitantskog romana Na zemlji smo nakratko predivni. Rat, imigracija, identitet, obiteljski odnosi, seksualnost, nostalgija - sve su to teme koje zaokupljaju poeziju Oceana Vuonga. Poigravajući se formom u svakoj pjesmi, Vuong nam daje uvid u svoju obitelj i nasljeđe, Vijetnamski rat, ali i vlastiti queer identitet. Zajedno one formiraju kompleksan portret života ovog mladog autora koji je ispunjen nevjerojatnom energijom i strašću. Noćno nebo s izlaznim ranama "šalje" jednu dublju poruku koju bi svi trebali čuti. Samo trebamo početi slušati... i čitati!

Helena

 

Od Matoša do Maleša: antologija moderne poezije; Skupina autora

Nova antologija hrvatske moderne poezije u znaku je njenog priređivača, književnog teoretičara Tomislava Brleka. Naglasak na priređivaču opravdan je utoliko što antologija kronološki kriterij pripadnosti nekom vremenskom razdoblju zamjenjuje stilskim i poetskim odrednicama koje Brlek smatra obilježjem modernosti. Čitatelj ne mora strahovati od izostanka nekog od poznatih imena, jer u knjizi nalazimo sva najznačajnija (Matoš, Kamov, Kaštelan, Parun…), ali njihova zastupljenost nipošto nije podjednaka, niti su pjesme uvijek očekivane. To nipošto nije mana, jer krajnji je učinak tog postupka djelo koje uspijeva jasno pokazati osobitosti hrvatske moderne poezije, neopterećeno ustaljenim podjelama i periodizacijama.

Nikola

 

Naravno, uvijek nas možete posjetiti u Mislavovoj 17 i sami odabrati nešto iz našeg bogatog izbora poezije!