Kratko iz knjižare

Kraj prošle godine obilježilo je mnoštvo sjajnih naslova. Napokon smo uhvatili ukorak s njima i ovdje donosimo naš izbor:

 

Povratak baruna Wenckheima; László Krasznahorkai

Novi roman najvećeg suvremenog mađarskog autora briljantna je satira posttranzicijske Mađarske i mozaik dobro poznatih tema i motiva. Srž radnje čini povratak naslovnog junaka u njegovo rodno mjesto na jugoistoku zemlje nakon više od četrdeset godina izbivanja, izazvan nagomilanim kockarskim dugovima u Argentini. I mada je barun „sentimentalna duša“, osobenjak i čovjek nesposoban nositi se sa svakodnevnim interakcijama, njegov povratak pobuđuje veliko zanimanje u mještana. Barun tako postaje žarištem mnogih očekivanja, od gradonačelnikovih nadanja u gospodarsku revitalizaciju kraja do želje za konačnim pronalaskom prave ljubavi kod barunove mladenačke simpatije. Riječ je stoga o klasičnoj situaciji "neobičnog događaja u običnome mjestu", koja u Krasznahorkaijevoj karakterističnoj izvedbi postaje kaleidoskop svakodnevice ekscentričnih a opet običnih likova i bruegelovski prikaz suvremene Mađarske.

Nikola

 

Nestao; Dror Mišani

Roman Nestao prvi je dio serijala o nizu šokatnih događaja započetom nestankom mladića. On nas ujedno upoznaje s osebujnim istražiteljem Avrahamom Avrahamom i nesvakidašnjim metodama. U romanu je naglašena gradacija straha, tjeskobe i čuđenja, što su čitatelji mogli otkriti i u autorovu ranije prevedenu romanu Tri. Likovi se polako raslojavaju kao babuške i pred našim očima na kraju ostane razotkriven dio ljudske prirode. Mišani ne prati samo glavne aktere događaja, on je sveznajući pripovjedač koji sagledava širu sliku i uvijek uvodi likove za koje ne znamo u kojoj mjeri i zašto su bitni za slučaj koji je aktualan. To su sve elementi koji nas drže prikovane za svaku stranicu.

Kristina

 

Psi; Dora Šustić

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade Drago Gervais, roman prvijenac Psi, u čijem je središtu, neki bi rekli, nesvakidašnja ljubavna priča, snažno je i emocijama nabijeno djelo koje na nimalo plitak i pretenciozan način prikazuje život, razmišljanja i emocije generacije milenijalaca. U romanu pratimo dvije narativne linije koje nas vode od Španjolske, preko Rijeke, do Turske, ali većina je radnje ipak smještena u Pragu. Iako je prepun autobiografskih elemenata, on pršti literarnošću i snažnim metaforama, pri čemu se posebno ističe ona pasa, po kojoj je roman i dobio ime. Iskrena, hrabra i emotivna, pridjevi su koje bih iskoristila za ovu mladu autoricu i njeno pisanje, te vezano uz koju samo mogu reći da s dječjim veseljem iščekujem njene nove radove s obzirom na kvalitetu prvog romana.

Helena

 

Gracija od čempresa; Želimir Periš

Nakon odlično prihvaćena i nagrađivana romana Mladenka kostonoga, Periš i u kratkoj formi briljira na području raskrinkavanja ruralnih legendi i običaja. Svojim podmuklim humorom prokazuje i preispituje narodne navade, istovremeno govoreći o religiji, položaju žene u zajednici, obrazovnom sustavu, politici i praznovjerju. Njegovi likovi nikada nisu shematizirani i ponekad gorljivo pokušavaju pobjeći iz svojih okvira, dok ih zajednica uporno vraća u blato starog ustoličenog sustava. Zaigran u svojim mudrim propovjedima, on nikoga ne ostavlja ravnodušnim ni pred kompozicijom ni pred ispoliranim jezikom, ni pred litrama krvi i salvama smijeha. Ova odvažna, drugačija, zaigrana, mudra i provokativna zbirka nezaobilazan je kratkopričaški dragulj.

Kristina

 

O prirodi; Ralph Waldo Emerson

Ralph Waldo Emerson u svom slavnom, podužem eseju O prirodi usko povezuje pojam prirode sa svrhovitošću individue, puno prije nego što je to postalo dijelom globalnog pomodarstva. Osnovna misao koju autor razvija je ta da sprega prirode i čovjekova uma pruža prijeko potrebno utočište svakom čovjeku ponaosob te je neophodna za svačije samoostvarenje. Samo djelo je dalo značajan obol promociji individualizma i transcendencije u kontemplaciji te je skupa s Thoreauovim Waldenom utrlo put mnogim značajnim autorima (mahom pjesnicima) koji su se na navedene ideje nadovezivali te iste obogaćivali.

Ivo

 

Za druge preporuke, slobodno navratite do nas u Knjižari Fraktura u Mislavovoj 17!