Kratko iz knjižare

Temperature se približavaju minusu, a tada nema boljeg nego ostati doma s knjigom u ruci. Za tu priliku knjižari vam preporučuju:

Naša soba; Marijana Radmilović

Nježne, razgranate i emotivne, priče Marijane Radmilović prodiru duboko pod kožu svojih likova (naročito ženskih) koji su nositelji nekih arhetipskih boljki. One se najbolje prikazuju kroz dijaloge članova iste obitelji. Neka opća mračna mjesta otkrivaju se bez zastajkivanja ili oklijevanja, jednostavno su utopljena u uobičajenu svakodnevicu. Autorica vješto gradi atmosferu u kojoj prevladavaju mučnina, bol, sjećanje na traume, tuga i bespomoćnost. Usprkos teretu koji nose u sebi, njene žene su romantičarke i buntovnice koje uviđaju svoje slabosti, kao i surovost i ograničenost njihove okoline. Svaka priča, odnosno soba na kraju ima svoje svjetlo, svoj prozor, svoj pogled u ljepšu budućnost.

Kristina

Knjiga tuge; Maria Navarro Skaranger

Roman Knjiga tuge dirljiva je priča o suočavanju s gubitkom člana obitelji koji je počinio samoubojstvo. Ono što karakterizira ovu knjigu je nekonvencionalan pristup tematici. Naime, kroz mnoštvo proznih fragmenata narativ se gradi u sekvencama te je linearno nekoherentan. Oscilira između ozbiljnosti i naoko trivijalnih događanja koje su prethodila tragičnom činu, djetinjstva, adolescencije, isprazne svakodnevnice te važnih životnih prevrata. Upravo te nasumične izmjene pružaju jedinstven uvid u problematiku suicida unutar obitelji i prikazuju sve partikularnosti i neodređenosti po pitanju krivnje, zamjeranja, sjete, opravdanja i osude na način koji je svojstven svakom članu obitelji ponaosob. Snovite reminiscencije slažu se kao rastavljeni mozaik u širu sliku, koja je (kao i svako sjećanje) proizvoljna i podložna interpretacijama, ali jedino kao takva i može biti autentična.
    
Ivo        
 

Nokturni u d-molu; Toni Juričić

Iznenadna i neočekivana pomrčina sunca kojom nas Toni Juričić uvodi u svoj roman zapravo je neki oblik prolaza u začudan i pomalo pomaknut svijet. Tom prilikom iz sjene izlazi pregršt nesvakidašnjih likova koji će nas provesti kroz putovanje od Praga do Labina (s usputnim stanicama u Zagrebu, Rijeci...), a glavnog junaka naučiti ponešto o sebi. Ovaj roman ceste na granici fantastike, ispunjen britkim humorom i pop-kulturnim referencama, poigrava se motivom povratka u rodno mjesto i postavlja tezu je li povratak u strogom smislu riječi zaista moguć.

Helena

Dan za ispravljanje; Alena Begić

Svaka kratka priča u ovoj zbirci na neki način tematizira ljudske odnose, prije svega ljubavne i obiteljske. Autorica u prvi plan stavlja njihove patologije, izražene u podvojenosti između konfliktnih emocija mržnje i ljubavi, prezira i divljenja, krivnje i zamjeranja, čiji sukob nikad ne može biti razriješen iz straha od odlaska druge osobe. Kada do razrješenja i dođe, ono nikad nije obostrano povoljno. U većini pak slučajeva, emocionalne rane likova zadobivaju bizarne fizičke manifestacije u obliku neposlušnih udova, osipa i oteklina, raznih tjelesnih deformiteta, koji se pokušavaju izliječiti mehaničkim putem, no uvijek bezuspješno. Dan za ispravljanje ne nudi iskupljenje svojim likovima, niti ga priželjkuje, ali uspijeva pomoću groteske uzdrmati i usjeći se u sjećanje. 

Nikola

Signali i svjetionici; Vuk Perišić

Perišićev roman svojevrsna je biografija socijalističke Jugoslavije, ispričana iz dvostruke perspektive malog čovjeka, željezničara Miloša Stojanovića, te dviju značajnih figura, Josipa Broza i Miroslava Krleže, kao njezinih političkih i kulturnih personifikacija. U romanu se stoga izmjenjuju poglavlja koja prate život Stojanovića i njegov (blagi) uspon na društvenoj ljestvici te poglavlja koja kroz likove Broza i Krleže sagledavaju političke i duhovne krize Jugoslavije, pri čemu je radnja punktuirana upravo sudbinskim susretima troje likova, koji, očekivano, najveći trag ostavljaju na Stojanoviću. I mada poglavlja posvećena „veličinama“, pa i roman u cjelini, ostavljaju dojam povijesne pedantnosti, najupečatljivija su upravo poglavlja o Stojanoviću koja se odmiču od velikih povijesnih tema i problematiziraju socijalne preobrazbe toga doba.

Nikola

Za sve dodatne preporuke, savjete ili samo razgovor, nađite nas u Knjižari Fraktura!