Kratko iz knjižare

1. Gledajte kako plešemo; Leïla Slimani

Drugi dio trilogije U zemlji drugih vodi nas tamo gdje smo i stali: Maroko 60-ih, period buđenja i istraživanja kako u cijelome svijetu, tako i tamo. Slimani je ponovno uspjela dočarati život i svakodnevnicu obitelji Belhaj te svakome članu dati dovoljno prostora kako bi i njihova individualna priča dobila svoje mjesto i trenutak. Zadržavajući snažnu pripovjedačku crtu, autorica ponovno gradi priču u kontekstu svjetske povijesti i inspirirana vlastitom obitelji, ali ovaj put duboko preispitujući potragu za "svojim pravim" ja unutar veće, kolektivne slike. Pitanje klase, rasizma, seksualnosti, tradicije neke su od gorućih tema koje se protežu ovim dugo iščekivanim nastavkom trilogije nakon kojeg ćemo željno iščekivati (nažalost) posljednji dio.

Helena

2. Sva naša tijela; Georgi Gospodinov

Ova zbirka takozvanih „ultrakratkih“ priča pršti uobičajenim Gospodinovljevim stilom. Čitatelj će naići na poznate motive, likove i prostore, ali komprimirane na stranicu-dvije. Naime, same priče formom variraju od dosjetke i dnevničkog zapisa do ideje za lik ili nacrta za priču koji su odviše pomaknuti za zasebnu literarnu egzistenciju, ali preupečatljivi da ne ostanu zabilježeni. Zbirka Sva naša tijela izranja iz autorovih romana i nosi trag svojeg nastanka usporedo s njima, ali nam Gospodinova prikazuje u zaigranijem svjetlu nego što smo to inače navikli, čemu doprinose i sjajne popratne ilustracije Lube Haleve.

Nikola

3. Opečeni vatrom; Jaume Cabre

Jaume Cabre, jedan od najznačajnijih katalonskih pisaca današnjice, novim intrigantnim romanom punim moćnih parabola, zanimljivih sudbina i pripovjedačke inovativnosti, ponovno progovara o teškim ljudskim sudbinama. Na početku, priča o noćnom leptiru i zidnom macaklinu priprema vas za mračno putovanje s karizmatičnim likovima koji provociraju imaginaciju i uspješno iz vas izvlače predrasude i pogrešne zaključke. Kao i sve prethodne Cabreove knjige, i ova održava čitateljsku pažnju i um budnim i konstantno u stanju pripravnosti. Kada se prepustite igri, teško ćete htjeti napustiti igralište.

Kristina

Urania 1: Protuberance. Periferija; Luka Bekavac

Protuberance. Periferija prvi su svezak šestosveščanog romana Urania, koji nas vraća u Bekavčevu Slavoniju. Ovoga puta slijedimo skupinu likova koji bivaju upleteni u sumnjiv poduzetnički poduhvat u alternativnom Osijeku 80-ih godina, čije će konture čitatelji prethodnih romana lako prepoznati. Međutim, o događajima saznajemo iz transkripta zvučnog signala iz drugog prostor-vremena, zbog čega je čitav roman podijeljen na dva usporedna dijela, zapis o događajima i popratno izvješće koje nadopunjuje lakune u tekstu i daje naslutiti paralelnu katastrofu u svijetu-primatelju. Bekavac tako kombinira različite žanrove, diskurse i jezične registre, te se roman istovremeno može čitati kao napeti triler, spekulativna fikcija ili pak formalni eksperiment s vlastitom složenom logikom. Jedino je na čitatelju da odabere kojim će putem pristupiti ovom izazovnom i jedinstvenom djelu.

Nikola

Sretno u potrazi na Interliberu, a svi kojima je Velesajam predaleko, vidimo se u Knjižari Fraktura!