Kratko iz knjižare

1. Svila; Alessandro Baricco

Ovo obujmom maleno djelo nenametljivo ispunjeno simbolima, reminiscencijama, opetovanim putovanjima svijesti i razbora, čini jedan savršeni krug koji nas svaki put tjera da se uhvatimo u koštac s vlastitim snatrenjima i čuvstvima. Sve je obojano letargičnim arhaizmom, ritmički se ponavljaju segmenti teksta, sirove i neočekivane emocije bujaju, a priča nastavlja kružiti u nama (i s nama), grčevito se držeći za um i šapćući nam pritom svojim jezikom tihe ljudske patnje, požude i straha. 

Kristina

2. dovoljni razlozi; Dinko Telećan 

Intrigantno i razigrano Telećan ispituje različita načina svojeg i našeg postojanja i oblike egzistencije. Svjetovi koje stvara u svojim pjesmama nedovršeni su i fragmentarni poput odbljeska neke trajne cjelovitosti kojoj njegov subjekt teži i koju neumorno traži - u šumi, u gradu, u stihu čak i notnom crtovlju, u kamenu mudraca u prolazu. Sve su ovo i više nego dovoljni razlozi za pročitati vrckavu, a istovremeno mudru zbirku.  

Tea 

Kupi knjigu!

3. Mliječni zubi; Lana Bastašić

Zbirka kratkih priča o djetinjstvu koje je sve samo ne nevino i ružičasto kakvim ga često zamišljamo i prisjećamo ga se. Od prve do zadnje stranice ispisana je brutalnost djetinjstva u patrijarhalnom i pokvarenom društvu kojem je promjena neminovna. Opisi koji ne štede nikoga i ništa, pogađaju direktno u srž problema i progovaraju o onome čega smo svjesni kao pojedinci, ali možda nismo spremni izreći i pustiti u svijet.

Helena

Kupi knjigu!

4. Redovnik Moke; Dave Eggers

Prekrasno napisana publicistička proza protkana istovremeno erudicijom i emocijama. Stravstveno je to traganje za samoostvarenjem, u kojem povijest i tajne najsnažnijeg i tajanstvenog pića omamljuju svakog čitatelja. Likovi su pamtljivi, a miris kave izvire iz svake stranice.

Kristina

Kupi knjigu!

5. Nemoj me buditi; Marko Tomaš

Nemoj me buditi mračni je rašomon neizvjesnosti u kojemu je jedino bjelodano kako pomaka neće biti. Tomašev antijunak u limbu prepunog alkohola, neispunjenih želja i zaglušujućeg sivila beskrajno nas frustrira, ali i potiče da se odupremo ravnodušnosti današnjice.

Toma

 

Želite li još preporuka za ove (ili neke druge) dobre i kvalitetne knjige, naša razgovorljiva ekipa knjižara nestrpljivo vas očekuje u Knjižari Fraktura, Ulica kneza Mislava 17, Zagreb.

Posjetite nas!