Kratko iz knjižare

1. Imaginarni prijatelj; Miljenko Jergović

Jergovićeva zbirka kratkih eseja okuplja cijelu plejadu likova koje je njegova imaginacija oblikovala po vlastitom, čitateljskom i gledateljskom senzibilitetu. Oni su nas dotaknuli kroz filmove, knjige, pjesme, naše sugovornike.
Neki su naši oduvijek, neke od njih već duže vrijeme zadivljeno obilazimo pokušavajući ih do kraja upoznati, a s nekima ćemo se tek početi družiti zahvaljujući, između ostalog, i ovim tekstovima. Zanimljivo je, uz to, prepoznati svoje odrastanje, svoje imaginativne igre kroz impresije pisca koji zna kako prenijeti ushit, sreću, ponos. Pisanje ovih malih literarnih spomenika koji obiluju nježnostima i čežnjama, podjednako je korisno za pisca i njegove čitatelje, kao i za dugotrajniji život njegovih heroja.

Kristina

Pjevam a planina pleše, Irene Solà

Roman Irene Solà posvećen je obroncima Pireneja i njihovim stanovnicima. Kroz niz labavo povezanih poglavlja autorica prelijeće živote nekoliko generacija seoskih obitelji, dok im kontrapunkt čine poglavlja pripovijedana iz perspektive ostalih stanovnika planine – vila vodenica, srne, medvjeda – pa čak i planine same. Međutim, kao pripovjedačice se svakako ističu ženski likovi, koji u romanu figuriraju kao čuvarice sjećanja i u najbližem su dosluhu s planinom. Ovo visoko stilizirano i poetično djelo na upečatljiv se način dotiče pitanja prolaznosti, smjena generacija, ljubavi i tugovanja, vješto se nadovezuje na katalonski folklor i poeziju, te uspijeva premostiti jaz između osobne priče i generacijske, pa i geografske epopeje.

Nikola

Sirena s Crnog školja; Monique Roffey

Ovaj roman priča je o sireni Aycayiji, sireni kakvu čitatelj ne očekuje i koja je to postala zbog drevnog prokletstva koje ju je prognalo u samoću mora. Aycayin povratak na kopno započinje surovom borbom za život nakon koje biva ulovljena i izložena kao egzotičan ribarski plijen. Od zatočeništva je spašava ribar David, koji je skriva u svojoj kući i zaljubljuje se u nju. Autorica vješto isprepliće magični realizam i ljubavnu priču s pitanjima o kolonijalizmu, o drugome i  suočavanju s drugačijim. Roffey kombinira dnevničke zapise, stihove i perspektivu iz trećeg lica kako bi dočarala fikcionalni karipski otok Crni školj, a jedinstven način na koji spaja sve te poglede tjera čitatelja da uroni u priču i ne ispušta knjigu iz ruku.

Neva

3000€; Thomas Melle

Roman 3000€ njemačkoga književnika Thomasa Mellea pripovijeda o sudbini dvoje ljudi s društvene margine. Životi oboje protagonista, samohrane majke blagajnice i glazbenika svedena na beskućništvo, vrte se oko naslovnih 3000€ kao simbola prilike za novi početak i izlaska iz trenutne situacije. Međutim, pokazuje se da je čaroban iznos tek iluzija rješenja jer su protiv njih na djelu širi društveni mehanizmi utjelovljeni u nepovoljnim radnim odnosima te tromoj i bešćutnoj birokratskoj mašineriji. Dotičući se klasnog nasilja, rodne diskriminacije i duševnih bolesti, Thomas Melle ocrtava tamnu stranu suvremene Njemačke i borbe pojedinaca s dna društvene ljestvice. No unatoč vidnoj socijalnoj angažiranosti djela, Melle nipošto ne pristupa tematici moralizatorski, već likovima uspijeva podariti životnost i naznačiti tanku liniju između prepuštanja nadindividualnim silama i individualnog otpora. 

Nikola

Pisma mladom piscu; Colum McCann

Ne dajte da vas naslov ove knjige zavara: ovo je knjiga za sve ljubitelje pisane riječi te je daleko od suhoparnog udžbenika! Na ovim stranicama, poznati irsko-američki književnik i profesor Colum McCann na domišljat način uspijeva u formi kratkih pisama spojiti svoje spisateljsko i predavačko iskustvo s mrvicama mudrosti iz svakodnevice. Pisci svih dobnih skupina, bez obzira na spisateljski staž, ovdje mogu pronaći korisne savjete vezano uz kreativni proces, strukturu djela, stvaralačku krizu i niz drugih tema. U isto vrijeme "običnom" se čitatelju omogućava da zaviri u tajnoviti proces stvaranja književnih djela.

Neva

Sezona novih naslova je počela, a najbolje među njima možete pronaći kod nas u Knjižari!