Kratko iz knjižare

1. Najružnija žena na svijetu; Olga Tokarczuk

U pričama ove maštovite nobelovke pojavljuju se mahom likovi i motivi koji lebde na granici snoviđenja, bajke, legende. Priče obiluju iskrenom empatijom, bizarnom mitologijom, živahnom melankolijom, sudbinama obilježenim tvrdoglavom nesrećom. Čak i tamo gdje možda možemo naslutiti razvoj događaja, Tokarczuk uspijeva iznenaditi ( pa i ganuti) smjelošću jezika, strašću za pripovijedanjem, suptilnim humorom, uvjerljivošću. Osim što pratimo likove na njihovim putovanjima, znatiželja svakog ozbiljnog čitatelja prikovana je za razvoj narativnih sklopova, imaginativnih svojstava priče, jezika koji pomiče granice i navodi nas da se uvijek vraćamo po još jedan ulomak, priču, da odjednom pročitamo cijelu zbirku i ponovno joj se vratimo.

Kristina

2. Razgovori s Markom; Almin Kaplan

Kada jedan uspješan autor vodi razgovor s jednim od najvažnijih pjesnika ovoga područja, tada se on pretvara u poeziju i novi doživljaj jezika, književnosti i života općenito. Razgovori s Markom nadahnjujuća je knjiga koja prikazuje podjednako poetski koliko i intiman nutarnji život pjesnika, prevoditelja poezije i profesora poezije Marka Vešovića. Vešovićev pogled na pjesništvo pogled je zaljubljenika u poeziju koji ne skreće u romantiziranje i uljepšavanje, nego daje čvrste i jasne uvide u interpretaciju pjesama, ulogu jezika kao i važnost dobrog prijevoda. Važna knjiga za ovo doba kada se poezija gubi iz prvog plana.

Tea 

3. Godišnji banket bratovštine grobara; Mathias Énard

Godišnji banket bratovštine grobara eruditsko je i duhovito djelo rabelaisovskog senzibiliteta. Labavo strukturiran kao niz naizgled nepovezanih epizoda i uokviren dnevničkim zapisima mladog pariškog etnologa, roman uranja u etnografiju, povijest, geografiju i gastronomiju francuske pokrajine Deux-Sèvres kako bi na svjetlo iznio nebrojene sveze između ljudi, životinja, biljaka i krajolika. Iza pomalo morbidnog naslova skriva se slavlje života u svom njegovom obilju, pri čemu smrt figurira tek kao neizbježni prijelaz, ponovni povratak u ciklus reinkarnacije. Énardovi likovi uvijek iznova oživljavaju, vječno vezani za svoj kraj, te se kroz njihove sudbine odslikavaju povijesne i prirodne turbulencije: revolucionarna previranja, nesretne ljubavi, ubojstva samo su prolazni trenuci na kotaču sudbine Deux-Sèvresa. Neuhvatljiv i raskošan, ne podliježući povijesnoj linearnosti ni partikularizmu, ovaj roman uspijeva zahvatiti cjelinu života jedne pokrajine u svim njezinim slojevima.

Nikola

4. Kućni ljudi; Almin Kaplan

Čitajući Kućne ljude čitatelj odmah uvidi da je Kaplan pisac koji se ugodno osjeća u tekstu, čije su rečenice promišljene, a stil pročišćen. Vrijeme pisanja obuhvaća promjenu godišnjih doba, proljeće i ljeto tijekom kojih pripovjedač bilježi svakodnevne događaje i svoja razmišljanja. Posebno mjesto u njegovim zapisima zauzima zemlja i odnos prema prirodi jer je njegov život, kao i život njegove obitelji, obilježen promjenama koje se oko nas događaju, a nisu odmah vidljive. Kuća za autora predstavlja njegovo sigurno mjesto, poznati prostor koji mu je ujedno i zaklon, u stvarnom i metaforičkom smislu. Osim kuće, sigurno mjesto su i knjige koje čita i iz kojih bilježi citate u dnevnik pa se on na mjestima pretvara u pravu književnu riznicu.

Tea

5. Gravitacije; Senka Marić

U pripovijedanju kratkorečeničan, odrješit i sirov, u opisima nježan, potpuno predan poeziji, roman Gravitacije donosi potresnu priču o naslijeđu, obitelji i odrastanju. Odrastanje je to koje je bilo pod direktnim utjecajem dviju baka, žena koje su lebdjele, balansirale, održavale svoj identitet u sklopu kolektivnog, tuđeg, patrijahalnog. Mnoštvo simbola (jezero, karte, vjetar) povlači nam pažnju na stvari koje su duboko zakopane, a kojih se direktno nijedan lik ne dotiče. To upućuje na smjelu i vještu pripovjedačicu koja zahtjeva od čitatelja da razotkriva slojeve, prepozna slike, pronađe djeliće sebe, svoje obitelji, uzburka mirne vode, prizove u svijest prešućene istine. 

Kristina

Pitate se kako je to cijeli dan biti okružen knjigama? Divno! Uvijek se nađe koji skriveni književni biser na policama. 

Posjetite našu Knjižaru, upustite se u potragu i uljepšajte sebi dan. Uljepšat ćete ga i knjižarima!