Kratko iz knjižare

1. Rat je svugdje isti; Slavenka Drakulić

Promišljati o pročitanom - prolazilo mi je glavom čitajući eseje u zbirci Rat je svugdje isti Slavenke Drakulić. Pisani u različitim periodima (od devedesetih godina do danas), svaki esej postavlja razna pitanja, ali autorica prepušta nama da sami odgovorimo na njih. Iako su pisani za razne strane i domaće novine, Drakulić ne piše samo još jedan članak ili kolumnu, već prožimajući svoj tekst dubokim emocijama, prodire duboko i "tjera" na preispitivanje i razmišljanje o samoj banalnosti rata. 

Helena

2. Knjiga intimne gramatike; David Grossman

Knjiga intimne gramatike vijugav je i gust roman o odrastanju, pripovijedan iz perspektive dječaka Arona Klajnfelda. Mada je u prvome planu romana dječakov otpor spram ulaska u svijet odraslih i odbojnost spram spolnog sazrijevanja njegovih vršnjaka, kroz tekst se prelamaju traume čitave roditeljske generacije obilježene iskustvom Holokausta i njihova nastojanja da započnu nov život u Izraelu. Aronovo je odrastanje ujedno odraz stasanja novog društva, pri čemu autor pomno analizira ne samo dječakovu emocionalnu nemuštost, nego i emocionalne inhibicije i želje njegove okoline. Grossmanova knjiga kroz očište dječaka uvlači čitatelja u psihičke meandre jednoga doba, izazivajući ponekad nelagodu pred situacijama koje Aron naizgled ne razumije i čuđenje zbog njegovih zaključaka i rješenja. No prije svega, on pobuđuje suosjećanje s glavnim likom u njegovu neslaganju s okolinom. Ovo je knjiga koja od čitatelja traži mnogo pažnje i truda, ali ga nipošto ne ostavlja ravnodušnim.

Nikola

3. Leglo; Suzana Matić

Ponekad je teško pobjeći iz legla jer nas ono stalno proganja i tetoši. Odnosi u leglu stalno su ili prehladni ili pretopli i tek kada se otisnemo u svijet shvatimo kakav teret nasljeđa nosimo, koje i kakve odnose razvijamo prema članovima legla. Primarno je rješenje zauvijek ostati budan pazitelj na stvari koje se u leglu migolje i izmiču kontroli. Pitanje je možemo li okrenuti leđa leglu i praviti se da nas odlasci, zamjeranja i nepodopštine ne dotiču, mora li nas sve u leglu i oko njega neminovno sustići i možemo li ga zanijekati, negirati ili se moramo cijeli život truditi izoštriti slike i putanje svakog člana, protumačiti sve događaje i riječi. Suzana Matić u svojim pričama, kao i u poeziji, stalno od nas traži emotivni angažman, uvlači nas i provocira jer nastoji otkriti slabosti našeg oklopa. Ogoljene, priče su iskrena potraga za istinom i srži obiteljskih odnosa.

Kristina

4. Reci vatra; Selma Asotić

Pjesnički prvijenac Selme Asotić priča je o nježnosti, bolje rečeno, zbirka bi se mogla čitati kao krik za nježnošću. Autoričin glas probija iz nutrine nakon dugogdišnje šutnje, pokušavajući pohvatati dijelove sebe nakon ratnih zbivanja na ovim prostorima, kao i identitetskih borbi odvijanih iza kulisa svakodnevice i onoga što je drugima vidljivo. Pjesme su bolne, iskrene i dirljive, u njima se pjesničko ,,ja" otkriva u svoj svojoj ranjivosti, obuhvaćajući na taj način barem djelić nutrine čitatelja koji se s tekstom susreće.

Tea

5. Ne žive svi isti život; Jean-Paul Dubois

Roman o razumijevanju u kojemu je glavni lik, ujedno i pripovjedač, zatvorenik u kanadskom zatvoru. Protagonist se, pripovijedajući, prisjeća svog života, od odrastanja na sjeveru Francuske s ocem protestantskim pastorom i majkom vlasnicom kinodvorane, preko selidbe u rudarski gradić u Kanadi, pa do posla kućepazitelja u Montréalu. Tijekom cijelog tog niza etapa, pripovijedanih stoičkom staloženošću, u pripovjedačev život ulaze različite osobe – susjedi, kolege, prijatelji, ljubavi – koje ostavljaju trag na njegov život na neočekivane načine, uključujući i sudbonosan prijestup zbog kojega završava u zatvoru. Meditativna i varljivo samozatajna, ova knjiga zahvaća u složenu mrežu međuljudskih odnosa, govori o pomirenju razlika, pokazuje kako život na koncu sačinjava niz slučajnih odabira i susreta, te podsjeća na to da se prijateljstvo i razumijevanje ponekad skrivaju tamo gdje ih najmanje očekujemo.

Nikola

 

Trebate li prijedloge dobrih knjiga koje ćete spremiti za zim(nic)u, znate gdje ih možete pronaći!

Mi smo svoje već počeli pripremati :)

Vidimo se u našoj Knjižari!