Kratko iz knjižare

1. Radost; Manuel Vilas

O tome kako na neobičnim mjestima i u čudnim situacijama, u raznoraznim predmetima pronaći iskru koja tjera čovjeka na ustrajan put ka novom danu, Vilas bjesomučno kontemplira i razmišlja. Rojevi misli koje se raslojavaju, granaju i poniru ponovno su pred nama, nadolazeći u ritmu asocijacija koje vrludaju svijetom i o koje se ovaj iskreni pisac spotiče. Promovirajući svoju prethodnu knjigu Ordesa, susreće ljude koje je dotakla, te te iste ljude uključuje u svoju novu priču koja će, vjerujem, inspirirati, ganuti, osvijestiti sve one koji se upuste u divnu meditaciju o prolaznosti i smislu života. A život je nepredvidljiv, isto kao i poglavlje u knjizi, ne znate gdje će vas odvesti i s kim će vas upoznati.

Kristina

2. Događaj; Annie Ernaux

Još jedan briljantan autobiografski roman Annie Ernaux, Događaj, bavi se pitanjem pobačaja smješten u šezdesete godine u Francuskoj. Bez ikakvog uljepšavanja, kao i inače, Ernaux detaljno opisuje svoje mučno i bolno iskustvo u vremenima kada je pobačaj bio zabranjen i zatvorom kažnjiv. Osuđena od strane okoline bez mogućnosti na vlastiti izbor i ikakve pomoći, autorica ogoljeva dušu i priča vlastitu priču čiju sudbinu dijele brojne žene svijeta. Nikad aktualnija, ovo je knjiga koju bi svi (bez obzira na njenu težinu i mučnost) trebali pročitati i dobro razmisliti što znači pravo na izbor, koliko smo napredovali kroz povijest i živimo li zaista u slobodnome svijetu gdje svi imamo jednaka prava.

Helena

3. Pas i kontrabas; Saša Ilić

Roman Saše Ilića nemilosrdna je, beskrupulozna studija društvenih trauma, povijesnih slijepih ulica naših prostora i recentne društveno-kulturne povijesti. Životnu priču ratnog veterana i kontrabasista na liječenju u psihijatrijskom Zavodu Ilić vješto premrežuje s jazz dionicama i jam session soundtrackom, ozvučujući tako pripovijedanje protagonista u prvom licu. Čitatelja vuče da sazna kako se to Filip Isaković našao u Zavodu, a čitajući saznat će u koliko smo identiteskih, socioloških i filozofskih pitanja uzročno-posljedično upleteni svakodnevno, a da nismo toga svjesni. Pas i kontrabas ostavit će dubok trag na čitatelja i otvoriti duboke ponore s kojima se moramo i trebamo suočiti.   

Tea 

4. Gospodari vremena; Eva García Sáenz de Urturi

Gospodari vremena, treći nastavak šanjolskog noir krimića Šutnja bijeloga grada, donosi nam osvježavajuće paralelne priče - onu iz 12. stoljeća po kojoj je napisana knjiga koju pak čitaju istražitelji 2019. Oni su suočeni s bizarnim ubojstvima koja podsjećaju na srednjovjekovne metode mučenja i ubijanja, a koje su prikazane i u knjizi Gospodari vremena. Kao i uvijek, pratimo nježnu borbu inspektora Krakena da uskladi obiteljski život s onim poslovnim, odnosno da ih drži što je moguće više udaljenima. Njegov lik silovito pokreću razne emocije koje su ga oboružale i pripremile na sve neizvjesnosti i borbe kojima prilazi bez straha. Između zahuktale istrage i obiteljskih problema, dolazi do nas maštovito osmišljen zaplet koji se bavi i prošlošću i sadašnjošću, i umjetnošću i životom. Misteriozno, mračno, napeto, inteligentno, uvjerljivo štivo. 

Kristina

5. Poziv na novo promišljanje svijeta; Maja Göpel

Analizirajući i potkrijepljujući primjerima, knjiga Poziv na novo promišljanje svijeta bavi se klimatskom krizom koja je sve dublja i čije posljedice sve više osjećamo. Istražujući politiku i ekonomiju koje su dovele do krize globalnih razmjera, autorica jednostavnim jezikom kritizira kapitalizam, masovnu proizvodnju i potrošačku politiku te uzročno-posljedične veze među njima. Pozivajući na radikalne promjene i aktivističku politiku kako bi pokušali spasiti ono što je ostalo od Zemlje, Maja Göpel precizno dijagnosticira svu problematiku vezanu uz klimatske promjene. Također, ova knjiga ujedno je i poziv na koji bismo se svi trebali odazvati. 

Helena

Nadamo se da ste osjetili leptiriće u trbuhu nakon naših preporuka novih naslova pristiglih u Knjižaru.
Želite li još novih književno-čitateljskih uzbuđenja, znate gdje ih možete pronaći!

Vidimo se u Knjižari Fraktura - najljepšem mjestu u gradu :)