Kratko iz knjižare

1. Umijeće odmaranja; Claudia Hammond

Znamo li se odmarati, koji su najčešći načini na koje se odmaramo, shvaćamo li odmor kao važan dio naše svakodnevice pitanja su koja je autorica Claudia Hammond sa svojom ekipom postavila tisućama ljudi tijekom znanstvenog istraživanja koje se bavilo proučavanjem upravo - odmora. Možda nam se na prvi pogled čini da je takvo istraživanje u današnjem svijetu nepotrebno, no čitajući ovu knjigu, shvatit ćemo da je upravo suprotno. Danas nam je, u vremenu hipperrealnosti, brzine, protočnosti, disperzirane pažnje, više nego ikada potrebno vratiti odmor u centar našeg razmišljanja, ali i brige o sebi. Knjiga Umijeće odmaranja nudi deset najčešćih načina koje su ispitanici izabrali, ali i brojne druge savjete, pa ako ne znate otkuda početi s odmorom, najbolje je krenuti s čitanjem ove knjige!

Tea

2. Zašto spavamo; Matthew Walker

Ovo je knjiga za one koji imaju problema sa spavanjem, za one koji vole spavati, za one koji su oduvijek htjeli znati zašto trećinu svog života provedemo spavajući - općenito, ova knjiga je za sve, jer svi spavamo. Neuroznanstvenik Matthew Walker, koji se specijalizirao u proučavanju sna i spavanja, na pristupačan i razumljiv način čitatelju objašnjava složene procese kroz koje prolaze mozak i tijelo tijekom spavanja, a zatim i sve dobrobiti kvalitetnog sna. Nimalo suhoparno, nudi dokazane primjere kako svatko može poboljšati svu noćnu rutinu te što sve dobiva time: od boljeg pamćenja i učenja do sprečavanja nekih bolesti, pa čak i dobro raspoložene djece i tinejdžera.

Neva

3. Kako prevladati anksioznost; Judson Brewer

U knjizi Kako prevladati anksioznost, psihijatar Judson Brewer ukazuje na cijeli proces pojave anksioznosti unutar čovjeka. Pitkim jezikom, služeći se primjerima iz vlastitog života i rada s pacijentima koji uključuje više od dvadeset godina istraživanja, autor nas vodi na putovanje razumijevanja zašto i kako dolazi do anksioznosti i napadaja panike koji su često povezani s njom. Čitajući je u dahu, ovo je jedna od onih knjiga koja, u vremenima gdje je anksioznost zahvatila skoro većinu populacije, pruža utjehu i olakšava život s unutarnjim "nemirom".

Helena

4. Filozofija hodanja; Frédéric Gros

Hodanje je više od tjelesne aktivnosti, ono je put do sebe, povratak iskonskom biću, uranjanje u prirodu. Mnogi su mislioci, filozofi, umjetnici i politički vođe iskusili blagodati dugog hodanja, a upravo nam to poručuje Frédéric Gros u knjizi Filozofija hodanja. Ovaj manifest hodača nije namijenjen samo onima koji već hodaju, već i onima koji to tek žele postati. Hodanje je ujedno i kreativan i umjetnički čin u koji se vrijedi upustiti. Prvo pročitatje Grosovu knjigu, ali ne odugovlačite - počnite hodati! 

Tea

5. Tri žene; Lisa Taddeo

Tri žene čita se kao polifoni roman koji prati tri različite životne situacije potpuno nepovezanih žena, ali je zapravo istinita priča Maggie, Line i Sloane. Spisateljica Lisa Taddeo osam je godina putem razgovora s ovim trima ženama, novinskih članaka i istraživačkog rada sažela njihova iskustva sa ženskom seksualnošću. Iz triju različitih situacija autorica pokušava dati pregled kompleksnog odnosa žena i seksualnosti te društva i ženske seksualnosti, želje i kompliciranih ljubavnih odnosa. Čitatelj u svakoj od tih žena može prepoznati vlastita iskustva ili iskustva poznanice, a da pritom želi nastaviti okretati stranice i saznati što se dalje dogodilo.

Neva

Knjige o odmoru i za odmor uz koje ćete naučiti nešto novo i, nadamo se, odmoriti. Mi se nikada ne odmaramo od čitanja jer su knjige naš najbolji godišnji.  

Uživajte u čitanju (i odmaranju, naravno), a po nove knjige dođite u Knjižaru!