Kratko iz knjižare

1. Knjiga domova; Andrea Bajani

Pripovjedajući u trećem licu jednine, Andrea Bajani ispisao je veličanstven roman u kojem je svog "Ja" smjestio i provukao kroz različite domove (stvarne i one metaforičke). Putujući kroz različite segmente vlastitog života, dajući jednaku pažnju svakom aspektu tog svog "Ja", ne zanemarujući ni najmanji detalj vezan uz različite domove i različite verzije svog junaka (ili sebe samog), Bajani je iznimno poetičan, ali nimalo pretenciozan. "Bacajući" razne dijelove puzzle, Knjiga domova je jedna od onih knjiga koja će vas odvesti na proputovanje tuđim životom... A na kraju ćete (pomalo nesvjesno) rastvoriti ladice svojih domova te možda kao i naš ''Ja'' iz priče krenuti u pokušaj slaganja kompletne slike. I shvatiti, kao što je i sam autor rekao, da nijedna prijašnja verzija nas nije ista kao ova današnja ili buduća.  

Helena

2. Ništa osim noći; John Williams

Ništa osim noći prvi je Williamsov roman u kojem je vidljiva njegova težnja da razumije i opiše duboku unutarnju dramu pojedinca koji se zbog osobnih razloga ne uklapa u svoju sredinu ili društvo u kojem se kreće. Williams je suptilan, nježan, ali i prodoran pripovjedač, dugih i značenjski punih rečenica koje čitatelja ponesu u neko drugo vrijeme, neki drugi svijet. Ipak, u nekim ćemo se trenucima prepoznati, autorova pronicljivost u razumijevanju nutarnjih previranja glavnog junaka odzvonit će i u našem sjećanju, iako se možda nismo susreli i doživjeli traumu istu kao i on. Čitanje Williamsovih romana, tako i ovoga, čitateljski je užitak u svakom smislu riječi. 

Tea

3. Solenoid; Mircea Cărtărescu

Roman Solenoid moćna je oda ljudskoj podsvijesti i značenju snova na putu ka samoostvarenju. Glavni lik, osebujni profesor i pisac, raslojava svoj um i jezik kako bi nam dočarao borbe koje vodi na javi i u snovima. On je pisac u potrazi za svojim glasom, no ta potraga je ujedno i njegov cilj. On lutajući i tražeći stvara mrežu živopisnih promišljanja i asocijacija koje vode k intrigantnim i pomalo bizarnim epizodama u kojima se isprepliću sjećanja, sadašnjost i budućnost, duhovni svijet i svijet umjetnosti. U vrtlogu ljubavnih igara, halucinacija i predanog proučavanja biti i smisla književnog stvaranja uživat će svi književni sladokusci. 

Kristina

4. Potopljeni grad; Marta Barone

Ova knjiga autoričin je pokušaj pisanja biografije svojega oca, za čiju je turbulentnu aktivističku prošlost saznala tek nakon njegove smrti. Povezujući usputne crtice iz vlastitih sjećanja, svjedočanstva njegovih nekadašnjih drugova i prijatelja te pokoji šturi novinski članak, Barone oslikava minuli svijet talijanskih „olovnih godina“, šezdesete i sedamdesete godine pune političkih previranja. Na sam postupak nagoni je težnja da shvati kako je L.B., odličan student medicine, a potom liječnik, angažiran u raznim komunističkim organizacijama, postao Leonardo Barone, njezin otac kojeg kao da je život porazio. Zašto inteligentan mladić iz siromašne ruralne obitelji odbacuje svijetlu budućnost uglednog liječnika u zamjenu za radnički život, žrtvujući pritom svoje odnose sa bližnjima kako bi pomogao cijelom svijetu? Tražeći odgovor na to pitanje, ovaj „obiteljski roman“, u svojoj dubokoj čovječnosti, ogoljuje krhkost sjećanja na ljude „bez genealogija i obiteljskih grbova“ i ide usuprot svim onim nastojanjima da se povijesni smisao prikaže kroz malog pojedinca. On prije govori o razumijevanju, oprostu i, možda, o vjeri u ideale.

Nikola

5. Anomalija; Andrej Nikolaidis

Nikolaidis je autor koji dosljedno, bespogovorno i često besramno ispituje anomalije u svim kutovima ljudskog postojanja. Susret s ovim romanom izazovna je igra između pripovjedača i čitatelja, kao da ste u istome ringu pa računate na vlastitu izdržljivost. Čitate i bunite se, borite se protiv autorove provokativne istine, protiv osjećaja da vas reže i secira na živo, a vi uporno gledate i boli vas pa, iako znate da je to (gorka) istina, iako znate da će boljeti, i dalje gledate i dalje čitate. Nikolaidis je (još jednom) ispisao narativni rollercoaster nakon kojega vam se okreće želudac, ponekad i doslovno.

Tea

U našoj Knjižari proživimo tisuću života i proputujemo svim mjestima i vremenima u susretu s novim knjigama. 

Toliko dojmova i novih iskustava jednostavno moramo podijeliti sa svakim novim posjetiteljem!

Jedva vas čekamo :)